KÖZÉLET

Parlament előtt a Rákosdubajról szóló törvény - Rövidesen indul a Lakógyűlés


Benyújtotta az Országgyűlésnek a Rákosrendezőre tervezett beruházást elindító törvényjavaslatot a kormány. Jövő héten indul a Lakógyűlés, melyen a budapestiek elmondhatják a véleményüket az ügyről.

A kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Húsvét előtt pár nappal benyújtotta az Országgyűlésnek a Rákosrendező fejlesztéséről is szóló törvényjavaslatot. A tervezet szövegét itt lehet elolvasni. 

A javaslat az Egyesült Arab Emirátusokkal több együttműködési lehetőséget felsorol, de egyetlen konkrétum van csak benne, és ez a Rákosrendező ügye. A beruházás ellen korábban a Szikra Mozgalom tüntetést szervezett, Karácsony Gergely Budapest lakosságát kéri, hogy mondják el véleményüket. A főpolgármester még Belgrádba is ellátogatott, hogy megnézze az ottani, a budapestihez hasonló beruházást. Zágráb polgármestere közben videóüzenetben állt ki Karácsony és a budapestiek mellett, mint mondta, a horvát fővárosban is próbálkozott az arab befektető, de ők meg tudták akadályozni a beruházást.

A most benyújtott törvénytervezet szerint a magyar fél vállalja, hogy a beruházáshoz gyalogos felüljáró, vasút feletti közúti felüljáró épüljön, fejleszti a vasúti pályát és befedi azt, hogy felette egy park kialakítható legyen. A kormány továbbá vállalja, hogy meghosszabbítja az M1 metrót, de kerékpárutat és gyalogutat is épít. Legalább 800 millió euró becsült összeg erejéig a beruházáshoz pénzt különít el, plusz vállalja, hogy a projektben létrehozott vasútállomás és a repülőtér között összeköttetést hoz létre.  

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya pedig kijelöl egy vállalkozót, aki 5 milliárd euró fejlesztést valósít meg a területen. Ennek része lesz a tervezett rákosrendezői vasútállomás megépítése is.

Karácsony Gergely főpolgármester erre így reagált:

 Az erőszaktevő állam most Budapestre akar erőszakolni egy magánérdekeket szolgáló, a városképet romboló, a lakhatási és klímaválságot is súlyosbító beruházást. Megszámolni sem tudom, hogy a ma benyújtott törvényjavaslattal hányadszorra hazudtolják meg a miniszterelnök ígéretét: amit Budapest nem akar, az nem lesz.

Semmit rólunk, nélkülünk, írta a Facebook oldalán Karácsony, aki emlékeztetett arra, hogy erről a témáról is szól a Húsvét után kezdődő Budapesti Lakógyűlés.

Azt írta, hogy a fideszes parlamenti többség a tervezett Fudan egyetemről is hozott törvényt, de miután „Budapest is kiállt magáért, a Diákváros mellett, és ők meghátráltak.” Karácsony úgy fogalmazott, a főváros a kevesek luxusát szolgáló mini-Dubaj helyett az elérhető lakhatást biztosító Parkváros mellett teszi le a voksát.

Korábban arról is beszélt, hogy az elmúlt években Budapesten folyamatosan csökkent, míg az agglomerációban folyamatosan nőtt a népesség, ami Karácsony szerint mindenkinek rossz. A legjobb mindenkinek az lenne, ha Budapesten tudnának megfizethető lakhatást biztosítani a fiataloknak – véli, ehhez pedig szerinte pont az ilyen Rákosrendezőhöz hasonló rozsdaövezeteket kellene fejleszteni.

Vitézy Dávid LMP által támogatott főpolgármester-jelölt öt pontban fogalmazta meg aggályait a tervezett beruházás ellen: úgy adja oda a kormány a területet, hogy semmit nem ír elő, semmit nem vár el, semmit nem rögzít arról, mi épülne oda. Nemzetgazdaságilag kiemeli a beruházást, így nem lesz ráhatása arra, hogy ott mekkora épületeket húzzanak fel. A szükséges közlekedési beruházásokra Vitézy szerint nincsenek garanciák. A repülőtéri vasutat a belváros és a Nyugati helyett Rákosrendezőre vinnék, aminek szerinte nincs értelme és igazi park építésnek nyoma sincs a tervezetben.