KÖZÉLET

Az első kerület tovább küzd, hogy graffitimentes maradhasson


Az önkormányzat ismét arra kér mindenkit, hogy jelezze, ha falfirkát lát. A kerület alapvetően szerencsés, mert évek óta csak néhány tucat firkával kell megküzdenie.

A Budavári Önkormányzat folytatja a kerület graffitimentesítését. Mint közleményükben írják, a lakosságtól, illetve a társas- és lakóházak képviselőitől érkező bejelentések, valamint a városgazdák észlelései alapján

mintegy 20 helyszínen tisztítják meg a kerületet.

A tisztítást zömében magasnyomású vegyszeres mosással vagy a szennyezett terület átfestésével végzik. A téli időszakban azért is szünetelnek az ilyen és ehhez hasonló munkálatok, mert a magasnyomású mosási technológia csak fagypont feletti hőmérséklet esetén alkalmazható. Az önkormányzat, teszik hozzá, díjmentesen biztosítja a társas- és lakóházak graffitimentesítését.

Graffitimentesítés
Kép: Budavári Önkormányzat

 

Emlékeztetnek: általában sokan panaszkodnak az Erzsébet hídi gyalogos aluljáró, a Clark Ádám téri, valamint a Széll Kálmán téri villamosalagutak miatt. Az Erzsébet hídi gyalogos aluljáróval kapcsolatban az önkormányzat azt írja, hogy 

a híd pilléreinek tisztítására felkérték a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.-t, aminek a tisztítását várhatóan áprilisban fogják elvégezni.

A villamosalagutak tisztítása, jegyzik meg, nem könnyű, mert kizárólag üzemszünetben, az alagút áramtalanítása után, évente egy-két alkalommal lehet végezni.

Arra is többen panaszkodtak, hogy távközlési kapcsolószekrények is gyakran össze vannak firkálva. A kerületben többszáz utcai távközlési kapcsoló és elosztószekrény található, amiknek a tisztítása speciális munkafolyamatot igényel, az önkormányzat emberei éppen ezért nem is nyúlhatnak hozzá, kizárólag a szolgáltató tisztíthatja meg. A kapcsolószekrények átvizsgálására, tisztítására felkérték a szolgáltatókat, és reményeik szerint a tisztítás néhány hónapon belül megvalósulhat.

A kerület arra kér mindenkit, hogy amennyiben rongált, firkált területet észlel, jelezze a városüzemeltetés emailcímén.

A kerületben tavaly, azaz 2023-ban az első negyedévben 15 helyszínen észlelt kisebb firkákat, de a felhívás után, a tavaszi időszakban végül 30 lakóépület graffitimentesítését végezték el. A 2023-as tavaszi mentesítés végeztével az önkormányzat azt írta, köszönhetően a gyakori ellenőrzéseknek, az ún. nagytakarításnak, „szerencsére minimális a rongálások száma”.

-
Kép: Merész Márton/Merész Márton / Énbudapestem

 

Az őszi szezonban mindössze hat helyen kellett tisztogatniuk a falakat. Már akkor felhívták a kerületiek figyelmét, hogy jelezzék, ha összefirkált felületet látnak, azóta gyűlt össze a húsz új helyszín. 

A legtöbb kerület azonban nem ennyire szerencsés. A 18. kerület még évekkel ezelőtt például arról számolt be, hogy nekik évente 400-500 négyzetméter graffitit kell eltüntetniük, ami többszázezer forintjukba kerül.

A graffitiért egyébként akár börtön is járhat.

A falfirka a magyar Büntető Törvénykönyv szerint „festékszóróval, filctollal vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus vagy szöveges felületbevonat, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges”. Alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Ha a firkálással okozott kár nagyobb, mint kétszázezer forint, vagy ha műemléket, szobrot, templomot, sírt rongálnak meg, akkor a maximális büntetés három évig terjedő szabadságvesztés. Amennyiben a kár több mint kétmillió forint, a büntetés egytől öt évig terjedhet, ha pedig több mint ötvenmillió forint, akkor a büntetés a két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést is elérheti.

Budavári
Kép: Budavári Önkormányzat

 

A kifejezetten költséges rongálások ugyan ritkák, de nem példa nélküliek. 2022-ben egy nemzetközi graffitis csoport tagjait azért fogták el a magyar rendőrök, mert telephelyeken álló metrókocsikat firkáltak össze festékszóróval, és ezzel több mint egymillió forintos kárt okoztak.

Ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk

a főváros nem szeretné mindenáron üldözni a graffitiket.

Ahogy János-Gaál Anna, a Fővárosi Önkormányzat Várostervezési Osztályának csoportvezetője az Énbudapestemnek elmondta, szerinte a graffiti hozzátartozik a városképhez. Fontos viszont, hogy „kialakított és legális alkotóhelyek szükségesek ahhoz, hogy ezek az alkotások ne keltsenek visszatetszést a városlakókban és a városba látogatókban”.

A graffitik egyébként, mint itt is írtuk, szinte egyidősek a városokkal. Pompeii régészeti feltárásakor például több mint 11 ezer falfirkát találtak, amik között akadt például olyan is, aki azt tartotta fontosnak megjegyezni, hogy megdugta a kocsma felszolgálóját.

(Kiemelt kép: Képszerkesztőség/Tuba Zoltán)