KÖZÉLET

Ingyenes budapesti szűrőprogramot indít a főváros


„A Semmelweis Egyetemmel kötött megállapodás alapján soron kívül is kaphatnak időpontot CT vizsgálatra daganatgyanúval és daganatos megbetegedéssel a budapestiek, pár héten belül pedig ingyenes budapesti szűrőprogram indul” – ezt Karácsony Gergely Facebook-oldalán jelentette be.

Március elején adott interjút Karácsony Gergely az ÉnBudapestemnek, amelyben arról beszélt, hogy Magyarországon minden negyedik ember olyan betegségben hal meg, ami megelőzhető lett volna, valamint arról, hogy míg Budapesten 76,7 év a várható élettartam, addig Berlinben, Párizsban, Londonban és Madridban meghaladja a nyolcvanat.

„Ez az elmúlt 20 évben több mint egymillió magyar elvesztését jelenti. Ezzel az uniós országok végén kullogunk. A magyar egészségügy valójában betegségügy. Arra koncentrál, hogy ha valaki megbetegszik, kapjon valamilyen ellátást. Amit aztán vagy kap, vagy nem.” – fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony az interjúban kiemelte: „Az egészségügynek az egészség megőrzéséről is kellene szólnia. A fővárosi önkormányzat önként vállalt feladatként, a kormány pénzügyi támogatásával elindított egy CT- és MR-programot, mellyel a várólistákat lehet lerövidíteni. Daganatos megbetegedéseknél a korai diagnózis szó szerint élet-halál kérdés. A magyar egészségügy nem tudta teljesíteni azt a nemzetközi alapkövetelményt, hogy tíz nap teljen el a probléma azonosítása és az eredmény kiértékelése között. Ezt a programot szeretnénk folytatni. Eddig több mint 12 ezer embernek adtunk segítséget, hogy ne kelljen várnia a vizsgálatokra. Szűrőprogramokat szeretnénk elindítani a kerületi járóbeteg-ellátásokra támaszkodva”.

Most a főpolgármester arról ír közösségi oldalán, hogy megért minden vitát és minden harcot, hogy Budapest a kerületekkel közösen biztosít CT és MR vizsgálatokat a fővárosiaknak. Mert igaz ugyan, hogy Budapest egészségügyi hatásköreit elvette a kormány, a felelősséget, a gondoskodást, az odafigyelést nem tudta elvenni: „Ha nekünk ez a város az életünk, akkor igenis szolgálnunk kell a budapestiek életét, az életük minőségét is, és hosszát is" – jegyezte meg.

A segítség idén is folytatódik: a Semmelweis Egyetemmel kötött megállapodás alapján három helyszínen soron kívül is időpontot kaphatnak CT vizsgálatra daganatgyanúval és daganatos megbetegedéssel a budapestiek.

„A program következő eleme arról szól, hogy a diagnózis után a gyógyulásban is segítünk, szaknyelven ezt onkodiagnosztikai betegút-menedzsmentnek hívják. Ez azt jelenti, hogy a kerületi szakrendelőkkel együttműködésben segítünk megszervezni az összes szükséges vizsgálatot 30 napon belül, ehhez plusz forrást a szakrendelőkön keresztül biztosítunk”

– fogalmaz Karácsony, aki a poszt végén bejelenti, hogy pár héten belül ingyenes budapesti szűrőprogramot indít a főváros, melyre a budapest.hu felületén keresztül lehet időpontot foglalni május 4. és június 6. között, huszonkét helyszínen.

(Kiemelt kép: Semmelweis Egyetem)