KÖZÉLET

Karácsony Lakógyűléssel akadályozná meg a mini-Dubaj létrejöttét


Megállapodás született a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajról a magyar kormány és az Egyesült Arab Emírség között, ám Karácsony Gergely Budapesti Lakógyűlésen akadályozná meg a kabinet terveit.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda délután jelentette be, hogy megállapodás született Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között a gazdasági együttműködésről, melynek keretében ötmilliárd eurós óriás beruházással új városrész épülhet a Rákosrendező vasútállomás környékén.

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette, hogy

Lakógyűlés keretein belül kérdezik meg a budapestiek véleményét a Rákosrendezőre tervezett beruházás egyes elemeiről.

A szavazás áprilisban indul és a hónap végéig fog tartani, szavazni minden 14 évnél idősebb budapesti lakcímkártyával rendelkező lakos online tud majd, az ezzel kapcsolatos információkról postai úton fogják tájékoztatni a lakosságot.

2023.06.12.
Kép: Berecz Valter/Képszerkesztőség

 

Karácsony Gergely emlékeztetett, hogy egyszer már sikert értek el a Fudan esetében, amikor szintén külföldi érdekeknek rendelte volna alá a budapestiek érdekét a magyar kormány.

„Ezt a beruházást akkor sikerült megakadályoznunk, ez a mostani terv is erre a sorsra fog jutni” – nyomatékosította a főpolgármester.

Korábban az Énbudapestem is beszámolt róla, hogy a Budapestre mini-Dubajt tervező arab befektető – Mohamed Alabbar – a szomszédos Belgrádban a kormány támogatásával már lassan egy évtizede építi a hatalmas ellentmondásokkal övezett úgynevezett Belgrade Waterfront városrészt.

Ezzel kapcsolatban Karácsony úgy fogalmazott:

„Sajnos azt kell hogy mondjam Orbán Viktor egyik kedvenc nemzetközi partnere, Aleksandar Vučić szerb elnök kedvenc projektje az elfuserált urbanisztikai rémálmok egyik iskolapéldájaként fog bevonulni a történelemkönyvekbe.  Budapest főpolgármestereként az a feladatom, hogy megakadályozzam, hogy ez Magyarországon, Budapesten is megvalósuljon”.

A főpolgármester sajtótájékoztatója végén hangsúlyozta, ha a budapestiek felhatalmazást adnak Rákosrendező fejlesztésére, akkor csak olyan beruházás valósulhat meg ami valóban a budapestiek érdekeit szolgálja.

2023.09.27.
Kép: Ancsin Gábor/Képszerkesztőség

 

Tavaly májusban már volt egy Budapesti Lakógyűlés, akkor a Lánchíd forgalmi rendjéről és a város gazdasági helyzetéről lehetett szavazni. A budapestiek úgy döntöttek, hogy marad a Lánchíd forgalmi rendje, azaz a jövőben sem mehetnek fel rá az autósok, Budapest nem fizeti tovább a szolidaritási adót, valamint, hogy fizetési felszólítást kap a kormány, hogy utalja át a Lánchíd felújítására ígért, ám visszatartott milliárdokat.