KÖZÉLET

Közös EP- és fővárosi listán indul a DK, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek


A Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd-Zöldek közös stratégiai együttműködésről szóló megállapodást kötött, melynek keretein belül közös EP- és fővárosi listán indulnak a júniusi választásokon - jelentette be Dobrev Klára DK-s árnyék-miniszterelnök, Karácsony Gergely főpolgármester és Kunhalmi Ágnes MSZP társelnök közös sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztatót a DK-s árnyék-miniszterelnök nyitotta meg, aki elmondta, hogy a megállapodás az Orbán-rendszer leváltásáról, utána egy új, tisztességes, szociáldemokrata és zöld kormányzásról szól, amivel ki tudják vezetni az országot a válságból. 

Dobrev szerint ugyanis a kormány válságba sodorta az országot az elmúlt években, a mindennapok biztonsága eltűnt. Mint véli:

  • az emberek alig bírják kifizetni a számláikat vagy kevés jut a bevásárlásra,
  • nagyobb beruházásra már végképp nem maradt pénzük,
  • ha megbetegszenek akkor kórházakban nem kapnak megfelelő egészségügyi ellátást,
  • gyerekeink nem kapnak korszerű tudást az iskolákban,
  • ha bajba kerülünk az Orbáni állam semmilyen segítséget nem tud nyújtani,
  • és idős honfitársainknak is csak a megaláztatás és a szegénység jut.

Dobrev Klára kitért az elmúlt napok botrányaira is, melyből szerinte feketén-fehéren kiderül az, amiről egyébként mindenki tudott: "hogy ennek a kormánynak az irányítása alatt a magyar rendőrség, és a magyar ügyészség nem védi meg a magyar állampolgárokat a bűnözőktől, ellenben kimosdatja és mindentől megvédi a sajátjait, a NER oligarcháit és kiszolgálóit".

Dobrev úgy látja hogy a kormányoldal szétesése és válsága mellett az ellenzéki oldal is szétforgácsolódottabb, mint valaha, ennyi párt ugyanis nem indult a választásokon, mint most június 9-én.

Dobrev úgy látja a közös indulás sikeréhez sok minden adott, de rengeteg munka hiányzik még, szerinte:

  • adott a Demokratikus Koalíció közel egymilliós politikai közössége,
  • adott a szocialista párt szervezeti ereje és rendkívül sikeres polgármesterei,
  • adott a Párbeszéd-Zöldek zöld, klímatudatos politikája és nagyon sikeres és népszerű főpolgármestere, Karácsony Gergely.

A sajtótájékoztatón kiemelték: a mostani megállapodás nem csak a június 9-i választásoknak szól, a következő országgyűlési választásokra közös jelöltekkel, közös programmal és közös miniszterelnök-jelölttel készülnek.

Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt: "Pontosan lehet tudni, hogy Magyarországon egy elnyomó, maffiaállam működik, amivel szemben itt Budapesten egy nagyon világos és egyértelmű alternatívát mutattunk: a közhatalmat igenis lehet a szolgálatra használni, nem csak az uralkodásra".

Karácsony kitért arra is, hogy a Momentum nem vesz részt az összefogásban: "Budapesten egy új választási rendszert alkotott a Fidesz utolsó pillanatban, hogy ezzel is zavart próbáljanak kelteni ellenzéki sorokban. Bár én örülnék, ha most még többen állhatnánk itt, de tiszteletben tartjuk a Momentum döntését. Természetesen főpolgármester-jelöltként a pártok által közösen támogatott momentumos polgármester-jelöltek mellett ki fogok állni. A fővárosi közgyűlési listát azonban ez a három párt fogja alkotni, amelyet én fogok vezetni".

A főpolgármester beszéde végén a választókhoz fordult és arra kért mindenkit, hogy ne hagyják magukat félrevezetni. "Kérem az összes választópolgárt ebben a hazában hogy amikor elmegy szavazni, akkor döntse el, hogy a helyi közösség érdekeit ki tudja igazából képviselni. Azok a politikusok akik a pártközpontban kapott utasításokat hajtják végre a helyi közösséggel szemben vagy azok a vezetők akik a helyi közösség hangját képviselik akár a központi hatalommal szemben is. Mi Budapesten így jártunk el az elmúlt években, most erre kérünk bizalmat és felhatalmazást a következő évekre is."

Kunhalmi Ágnes az MSZP társelnöke úgy látja, az együttműködésnek nincs alternatívája sem 2024-ben, sem 2026-ban. Szerinte 2026 nincs 2024 nélkül.

"Csak egy széleskörű, stabil koalíció tudja visszaszorítani 2024-ben, majd legyőzni 2026-ban az Orbán-kormányt. Ez a szövetség tulajdonképpen Európa egyik legerősebb baloldali zöld blokkja lesz" - fogalmazott Kunhalmi, aki úgy folytatta: "Nem jöhet vissza a fővárosba a Fidesz sem fehér lovon sem trójai falovon. Felhívjuk a budapestiek figyelmét, hogy azokat támogassák akik egyenes gerinccel, becsületesen állnak a választók előtt és nemcsak az utolsó pillanatban akarnak felállni a színpadra."

A szocialista politikus úgy látja, Karácsony Gergely többek között azért is jó vezető, mert akkor harcolt a kormánnyal, amikor kellett és akkor állapodott meg, amikor kellett.

Kunhalmi Ágnes kérdésre elárulta, a közös EP-lista első négy helyén a Demokratikus Koalíció jelöltje van (a listát Dobrev Klára vezeti), az ötödik helyen az MSZP jelöltje (Tüttő Kata), a 6. helyen a DK-, míg a 7. helyen a Párbeszéd jelöltje áll.

"Azokat a személyeket fogjuk delegálni akiket a kongresszusi delegáltak megszavaznak" – így reagált a főpolgármester arra az újságírói felvetésre, miszerint Jávor Benedek nem szerepel a közös EP-listán.

Arra a kérdésre, hogy el tudják-e képzelni, hogy bármilyen módon együttműködjenek Magyar Péterrel vagy a formálódó pártjával Karácsony Gergely úgy reagált: "Én régóta szorgalmazom minden ellenzéki pártnak az együttműködését. Ez természetesen azt jelenti hogy bárkivel együttműködöm, aki egy szabad, demokratikus, zöld és szociális Budapestet szeretne építeni."

Jelenlegi tudásunk szerint Karácsony Gergely főpolgármester (A Párbeszéd, a Momentum, a DK, az MSZP támogatottja) Vitézy Dávid (LMP-civilek), a Jobbiktól Brenner Koloman, a párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese, a Fidesz színeiben Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő indul a tisztségért, a Mi Hazánk pedig Grundtner Andrást, a párt budapesti alelnökét jelöli a főpolgármesteri posztra.