KÖZÉLET

Választás: már öt jelölt van a főpolgármesteri posztra


Már öt politikus jelezte, hogy indul a főpolgármesteri tisztségért a júniusi önkormányzati választásokon. Karácsony Gergely mellett Vitézy Dávid, Brenner Koloman, Szentkirályi Alexandra és Grundtner András méretteti meg magát. A kampány hivatalosan bő egy hónap múlva indul.

Vitézy Dávid ma Facebook-videóban jelentette be, hogy indul a főpolgármesteri posztért a júniusi önkormányzati választásokon. Szerinte Budapest problémáit eddig azért nem sikerült megoldani, mert a város pártpolitikai csatatérré változott: míg a kormány sorra leállítja a fontos budapesti fejlesztéseket és elvonja a forrásokat, addig – mint fogalmazott – a város vezetése áldozat szerepben tetszeleg.

Vitézy a BKK alapító vezérigazgatója volt Tarlós István főpolgármestersége idején, de dolgozott miniszteri biztosként, államtitkárként is az Orbán-kormányban. Ungár Péter, az LMP társelnöke még tavaly jelentette be, hogy tárgyalásokat folytat vele arról, hogy induljon a főpolgármesteri posztért. Vitézy később egy interjúban cáfolta, hogy őt csak az LMP győzködi, szerinte számos civil szervezet lobbizott azért, hogy vállalja el a jelöltséget.  

 

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon a bejelentésre úgy reagált, hogy megválasztása után szakmai feladatra kérte fel Vitézy Dávidot. A BKK egykori vezetője erre Karácsony szerint ezt válaszolta:

nem tudja vállalni, mert nem engedte meg neki Orbán Viktor, és ő nem szeretne olyan katona lenni, aki Észak-Koreából menekül Dél-Koreába, de hátulról lelövik az övéi. Karácsony szerint Vitézyt anno szakmai feladatra nem engedték, most politikaira küldik.

Nemrégiben arról adtunk hírt, hogy a Népszava értesülése szerint csaknem tízmilliárd forintot bukott a meg nem valósult e-jegy rendszeren a főváros. Az elektronikus jegyek bevezetésének a korábbi fideszes vezetés idején állt neki Budapest. A választott bíróság elnöke szerint akkoriban a BKK olyan céget bízott meg a munkával, amely soha korábban ilyen feladatot nem végzett. Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezetője szerint, ha őt Tarlós István javaslatára a Fővárosi Közgyűlés nem váltotta volna le a cég éléről, az elektronikus jegyrendszer már rég működne. Karácsony Gergely szerint ekkora kárt egyetlen aláírással nem okozott még senki a fővárosnak.

Jelenlegi tudásunk szerint  Karácsony Gergely főpolgármester (A Párbeszéd, a Momentum, a DK, az MSZP támogatottja) Vitézy Dávid (LMP-civilek), a Jobbiktól Brenner Koloman, a párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese, a Fidesz színeiben Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő indul a tisztségért, a Mi Hazánk pedig Grundtner Andrást, a párt budapesti alelnökét jelöli a főpolgármesteri posztra.

A Válaszonline januárban közölte, a Pulzus közvéleménykutató felmérését, mely szerint ha akkor tartották volna a főpolgármester-választást, Karácsony Gergelyre a budapestiek 38 százaléka szavazott volna, Vitézy Dávidra 16, míg a fideszes fővárosi főispán Sára Botondra 18 százalék. (Akkor még nem lehetett tudni, hogy a Fidesz jelöltje Szentkirályi lesz.)

Karácsony Gergely a kampány, áprilisi, hivatalos elindulásáig tartó időszakot kegyelmi pillanatnak tartja és több fórumon szakmai programjáról beszélt, mely szerint öt évvel meghosszabbítanák a budapestiek életét. Lapunknak adott interjúban azt mondta, hogy mindenkinek tele van a hócipője a klasszikus politikai témákkal. A helyi, szakmai ügyek az igazán fontos, embereket érintő kérdések.

A kampányidőszak április 20-án indul. Ezen a napon kezdhetik gyűjteni az ajánlásokat az önkormányzati választás polgármester- és képviselőjelöltjei is. A főpolgármester-jelölteknek legalább ötezer budapesti választópolgár aláírását kell összegyűjteniük az induláshoz. Az öt évvel ezelőtt megválasztott, jelenleg is hivatalban lévő önkormányzati képviselők és településvezetők megbízatása nem szűnik meg a mostani választással, az október 1-jéig tart.