KÖZÉLET

Budapest-bérlet: a többség egyetért a tarifaközösséggel


A fővárosban közlekedők többsége egyetért a kölcsönös bérletelfogadás bevezetésével. Ez derült ki a BKK felméréséből. Tízből hét budapesti egyetért a Budapest-bérlet árának csökkenésével, és a válaszadók fele szerint az intézkedés hatására többen fogják választani a jövőben a közösségi közlekedést.

A megkérdezettek 78 százaléka hallott a kölcsönös bérletelfogadásról, és ugyanennyien (78 százalék) egyet is értenek az intézkedéssel. Leginkább a 30 év alattiak (85 százalék) és a 65 év felettiek (84 százalék) támogatják az új rendszert, de minden korosztályban legalább 72 százalékos az elégedettség. Ez derül ki a Fővárosi Önkormányzat megbízásából készített online, reprezentatív felmérésből.  

Beszámoltunk róla

március 1-től a teljes árú havibérlet ára 10 év után újra csökkent: 9 500 forint helyett 8 950 forint lett, és változatlanul érvényes a főváros egész területén a MÁV, a Volánbusz, valamint a HÉV járatain is. Emellett a BKK-járatokon a Budapest-bérlet mellett az országbérletet és a Pest vármegyebérletet is elfogadják. 

A felmérés szerint a budapestiek 84 százaléka úgy gondolja, hogy jelentős előrelépés az, hogy egy bérlettel lehet Budapesten belül és az agglomerációban utazni. 73 százalékuk véli úgy, hogy a Budapest-bérlet árának csökkenése a fővárosiak érdekét szolgálja. A kutatás arra is rávilágított, hogy a válaszadók közel fele (49 százalék) szerint az intézkedés hatására a jövőben többen választják majd a tömegközlekedést. 

BudapestGO a kulcs

Az egyszerű és környezetbarát jegyvásárlás érdekében valamennyi bérlettípus megvásárolható a BudapestGO alkalmazásban, és továbbra is elérhető az egyéb értékesítési csatornákon: ügyfélközpontokban, jegypénztárakban, valamint a jegy- és bérletautomatákból - áll a BKK közleményében. Eszerint a BudapestGO-ban minden megtalálható: egyetlen felületen lehet tervezni a helyi és az agglomerációs utazást, valamint tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről, sőt az alkalmazás segítségével megvásárolhatja jegyét, bérletét is.

Kiemelt kép: Nyírő Simon/ BKK