KÖZÉLET

Meghosszabbítják a 42-es villamos vonalát


A tervek szerint meghosszabbítják a 42-es villamos vonalát a Havanna- és a Gloriett-telepig. A beruházás mintegy negyvenezer ember életét tenné könnyebbé. Ötödik alkalommal tartott kihelyezett kabinetülést Karácsony Gergely a budapesti kerületek vezetőivel, ezúttal a XVIII. kerület polgármesterével, Szaniszló Sándorral.

„Az egyik legfontosabb dolog, amit az elmúlt ciklusban meg tudtunk tenni azért, hogy a 18. kerületieknek jobb legyen az élet az a közösségi közlekedés fejlesztése” – kezdte a főpolgármester a találkozó utáni sajtótájékoztatón, majd kifejtette: a hármas metró felújításával, valamint a 42-es és az 50-es villamos hálózat fejlesztésével jobbá tették a kerületi közösségi közlekedést, továbbá a kormánnyal kötött megállapodás révén a Fővárosi Önkormányzat hozzá tudott járulni ahhoz, hogy az egészségügyi ellátásban egy nagyobb volumenű fejlesztés tudjon bekövetkezni.

Karácsony bejelentette, hogy Szaniszló Sándorral megállapodást kötöttek a 42-es villamos Havanna-, Gloriett-telepig történő meghosszabbításáról, mely beruházás számításaik szerint negyvenezer ember életét tenné könnyebbé.

-
Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

A főpolgármester úgy látja: a kormányzati politika megfeledkezett a lakótelepeken élő budapestiektől, pedig őket érinti leginkább a megélhetési válság és a rezsiköltségek a növekedése. Ezért azon is dolgoznak:

  • hogy az a panelprogram - melyről szerinte 2010-ben a kormány elfeledkezett – folytatódni tudjon,
  • hogy 18. kerületben és egész Budapesten, minden lakótelepet érjen el a közösségi közlekedés kötött pályán is.

Újságírói kérdésre a főpolgármester elmondta, hogy

a Közlekedési Operatív Program csak a tervezési szakaszban fedezi a beruházást, várhatóan az Európai Uniós ciklus második felében, az esetlegesen addig el nem költött forrásokra tudnak majd pályázni a most előkészített projekttel.

Karácsony szerint ez egy viszonylag kisebb költségből megvalósítható beruházás, mégis tízezrek életét tudná megváltoztatni, ezért lenne nagyon fontos mielőbb megvalósítani. Január végén a főpolgármester már bejelentette, hogy a következő években nagyjából 300 milliárd forint értékben érkeznek európai uniós pénzek Budapestre, mely pénznek több mint felét a közösségi közlekedés fejlesztésére fordítják majd.

Szaniszló Sándor, a kerület polgármestere elmondta, hogy a ciklus legfontosabb projektje az úthálózat rendbetétele volt és jelenleg is az utóbbi 30 év legnagyobb útfejlesztési projektjében vannak benne.

-
Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Pestszentlőrinc‑Pestszentimre polgármestere elmondta, hogy a Karácsony által vázolt villamosfejlesztési beruházás mellett még két jövőbe mutató projekt van terítéken:

  • A Nagykőrösi út felújítása, mely jövő hétfőn indul,
  • Egy kerületi, önkéntes tűzoltóság létrehozása

Első alkalommal a Rákosrendezőre tervezett állami beruházással kapcsolatban ült le a XIII., a XIV., valamint a XV. kerület vezetőivel Karácsony Gergely, második alkalommal a III. és IV. kerületben tartott kihelyezett kabinetülést a főpolgármester, ahol az Újpestet Újbudával összekötő pesti fonódó villamoshálózat-, valamint az árvízvédelem is téma volt.

Harmadik alkalommal Niedermüller Péter Erzsébetváros-, Soproni Tamás Terézváros-, Pikó András Józsefváros-, valamint Baranyi Krisztina Ferencváros polgármesterével a Nagykörút megújításáról számoltak be, míg a negyedik alkalommal a Lánchíd, a Clark Ádám tér, valamint a Széchenyi tér megújítása volt a téma az első és második kerületek vezetőivel.

Kiemelt kép: Nyirő Simon/BKK