KÖZÉLET

Karácsony: Túl sok a rendezetlen kérdés, fontos, hogy nyomást gyakoroljak a döntéshozókra


„Hamarosan önkormányzati választás lesz, de ahhoz képest, hogy ez milyen közel van, még túl sok a rendezetlen kérdés” – mondta Karácsony Gergely péntek délelőtt óbudai sajtótájékoztatóján, ahol szóba kerültek az Újpestet Újbudával összekötő pesti fonódó villamoshálózat-, valamint az árvízvédelem tervei is.

Második alkalommal számolt be a főpolgármester a budapesti kerületek vezetőivel közösen az elmúlt ciklus eredményeiről. Ezen a héten a III. és IV. kerületben történt fejlesztésekről volt szó.

Karácsony Gergely azzal kezdte, hogy Óbuda és Újpest kiváló partnere volt az elmúlt években a főváros vezetésének, mint fogalmazott: történelmi jelentőségűek azok a természetvédelmi területi átsorolások, melyeket az elmúlt években hajtottak végre.

„Többek között az óbudai Mocsárosdűlő-, illetve az újpesti Farkas-erdő területének természetvédelmi besorolásával védtük meg ezeket a területeket ingatlanbefektetési szándékoktól, éppen úgy, ahogy a Hajógyári-sziget beépítését is sikerült megakadályozni” – fogalakozott a főpolgármester.

Az elmúlt években Óbudán és Újpesten is komoly árvízvédelmi beruházások történtek. (Erről korábban itt írtunk.) Ezzel kapcsolatban Tüttő Kata váro​süzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: az országban egyedülálló módon itt nem a Belügyminisztérium, hanem a Fővárosi Önkormányzat feladata az árvízvédelem biztosítása.

Kifejtette: „Uniós kohéziós forrásból megvalósult a III. kerületi területen a pünkösdfürdői védmű, valamint az Aranyhegyi patak megerősítése, a másik, újpesti oldalon pedig a legkritikusabb szakasz, a 35-ös védvonal épült meg”. Tüttő kiemelte, hogy további szakaszok megépítését tervezik mindkét oldalon. Eddig mintegy tízmilliárd forintot költöttek árvízvédelemre és nagyjából további harmincmilliárd forintot fordítanának rá.

Kiss László Óbuda polgármestere az árvízvédelemmel kapcsolatban kifejtette, hogy a kerület történetében először a lakosság bevonásával döntenek arról, hogy a Római parton vagy a Nánási útnál épüljön a gát, mert mint fogalmazott: „az nem lehetséges, hogy politikusok füstös szobákban döntenek az itt élők sorsáról”. Hozzátette, a III. kerület gyermekszakrendelőre költötte forrásai nagyrészét az elmúlt ciklusban.

Újpest polgármestere, Déri Tibor azzal kezdte beszédét, hogy megköszönte az elmúlt négy és fél év partnerségét a fővárosnak, és kiemelte, hogy abban bíznak, hogy azok a közlekedési fejlesztések, amelyek most - mint fogalmazott - a „csőben vannak”, az előttük álló időszakban meg fognak tudni valósulni, gondolt itt az Újpestet Újbudával összekötő pesti fonódó villamoshálózatra.

Trippon Norbert Újpest alpolgármestere és polgármester-jelöltje ismertette a kerületében megvalósult fejlesztéseket:

  • megújult a Főtér, a Levendula park és a Rózsa utca,
  • számos zebrát és lámpás gyalogosátkelőt hoztak létre, valamint
  • az egészséges Budapest program keretében fejlesztették az újpesti szakrendelőt, vadonatúj mozgásterápiás centrum jött létre, új diagnosztikai eszközöket vásároltak és a helyi mentálhigiénés intézményt is felújították.

Az rtl.hu kérdésre Karácsony Gergely kitért az önkormányzati választásokra és azt mondta:„Természetesen értem, hogy egy sokszínű koalícióban a pártok szempontjai sokrétűek, de engem Budapest főpolgármesterként elsősorban mégiscsak a város érdekel. Nekem az a dolgom, hogy elősegítsem azt a folyamatot, hogy az összes vitatott kérdést rendezni tudjuk. Nem állunk messze a megoldástól, de néhány kérdést tisztázni kell - van még néhány olyan fideszes vezetésű kerület, ahol még több lehetséges jelölt közül kell kiválasztanunk a legjobbat. Illetve nagyon fontos, hogy a Fidesz által az utolsó pillanatban megváltoztatott választási szabályok ne csapda legyen az ellenzék számára, hanem egy olyan kihívás, ami újra megerősít bennünket. Ezért is tettem javaslatot az ellenzéki pártok közös indulására Budapesten.”

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Karácsony fontosnak érzi, hogy nyomást gyakoroljon azokra a döntéshozókra, akiken az együttműködés kérdése múlik, mert - mint fogalmazott - az nem lehet, hogy a politikai részérdekek miatt veszítik el a fókuszt. Kiemelte: „Azt remélem, hogy március 15-ig minden adott kérdést rendezünk vagy előválasztással vagy a tárgyalóasztalnál - nekem tökmindegy - de egy egységes csapatként a budapestiek bizalmát újra kérve meg tudjuk változtatni ezt a várost”.