KÖZÉLET

Az új transzformátorok látják el a nagykörúti villamosokat árammal


Nyolc modern, az eddigieknél jobb hatásfokú és zajszigetelt transzformátor látja el ezentúl árammal a 4-es, 6-os villamosvonal egyik szakaszát, illetve több trolibuszvonalat. A BKV új, korszerű berendezésekre cserélte a Kertész áramátalakító transzformátorait. A beruházás költségeit a Fővárosi Önkormányzat finanszírozta.

Az Akácfa utcai BKV székház belső udvarán üzemelő Kertész áramátalakító látja el vontatási energiával a 4-es, 6-os villamosvonal egy jelentős szakaszát, illetve több trolibuszvonalat a környező utcákban. Az áramátalakító története a budapesti villamosközlekedés hőskorába nyúlik vissza: a Akácfa/Kertész utcai udvarba már 1888-ban áramfejlesztő-telep épült, amely Budapest első villamosvonalait táplálta. Azonban az országos villamosenergia-termelés nagyipari beindításával, és a távvezeték-hálózatok kiépülésével az efféle kis erőművek feleslegessé váltak, így a Kertész utcai erőmű áramtermelése harminckét év szolgálat után, 1920-ban megszűnt. A területen ettől kezdve működik áramátalakító.

A mostanáig itt található  nyolc transzformátor negyvenhárom évig üzemelt, ezért cseréjük szükségessé vált. A BKV közleménye szerint a berendezések helyére most négy új vontatási transzformátor és négy segédüzemi transzformátor került. A vontatási transzformátorok teljesítménye egyenként 1650 kVA, súlyuk pedig darabonként csaknem öt tonna.

-
Kép: BKV

Az új transzformátorok a korábbi berendezésekkel azonos teljesítménnyel működnek, ám jobb hatásfokúak, korszerűbbek és zajszigeteltek. A berendezések alá zajszigetelő alátétet is szereltek a BKV szakemberei, ennek köszönhetően a transzformátorok mintegy 10 decibellel halkabban üzemelnek. A beruházás csaknem nettó 90 millió forintos költségét a Fővárosi Önkormányzat finanszírozta egy fejlesztési megállapodás keretében. A transzformátorokat a BKV áramellátási szakemberei szerelték be.

„A transzformátorcsere fontos lépés a társaság fenntarthatósági törekvéseinek megvalósításában. A BKV elkötelezett abban, hogy minőségi szolgáltatást nyújtson, miközben csökkenti a környezeti hatásait" – fogalmaz a BKV közleménye, hozzátéve, hogy a társaság tavaly hetedik almalommal nyerte el az „Energiatudatos Vállalat” címet a Virtuális Erőmű Program által indított Energiahatékonysági Kiválósági Pályázaton.

A Kertész áramátalakítóról további érdekességek láthatók a BKV Vlog-sorozatának a Kertész áramátalakítóról szóló részében.

Kiemelt kép: A transzformátorokat teherautó szállította az Akácfa utcába Kép: BKV