KÖZÉLET

Karácsony az új tarifaközösségről: A szolgáltatás mértékének megfelelően oszlanak meg a bevételek


„A bérlet- és jegyárakból befolyó bevételen a partnerek olyan mértékben osztoznak, amilyen mértékben szolgáltatnak” – nyilatkozta a főpolgármester.

Mint ismert,

március 1-től a teljes árú havibérlet ára 10 év után újra csökken: 9 500 forint helyett 8 950 forint lesz, és változatlanul érvényes a főváros egész területén a MÁV, a Volánbusz, valamint a HÉV járatain is.

Emellett a BKK-járatokon elsejétől a Budapest-bérlet mellett az országbérletet és a Pest vármegyebérletet is elfogadják. A teljes árú vármegyebérlet 18 950 helyett 9 450 forintba, a tanuló vármegyebérlet pedig 3 450 helyett 945 forintba kerül, a havi országbérletet 18 900, míg a diákoknak 1 890 forint lesz. 14 év alatt, valamint 65 év felett ingyen lehet utazni.

A főpolgármester csütörtökön tartott sajtótájékoztatót a Városházán, ahol részleteket árult el a közösségi közlekedés reformja kapcsán, többek között az állam és a főváros közti bevételmegosztásról.

Karácsony Gergely azt mondta:

a szolgáltatás mértékének megfelelően oszlanak meg a jegy- és bérletbevételek a partnerek között, ami szerinte Budapest esetében 80 százalék körül van, de kiemelte, hogy március végére kell a feleknek a konkrét arányokat meghatározniuk.

Alig egy órával Karácsony sajtótájékoztatója előtt a közlekedési minisztériumban Lázár János tartott sajtótájékoztatót, aki szintén kitért a bérletekből befolyó pénzekre. Az építési és közlekedési miniszter konkrét számokat közölt:

a Budapest-bérletekből érkező bevételt 28-72, a Pest megyei bérletek bevételét pedig 44-56 százalék arányban osztják majd meg az állam és a főváros között.

Karácsony Gergely egyébként azzal kapcsolatban, hogy nem tart-e bevételcsökkenéstől az olcsóbb tarifák miatt, korábbi példákkal alátámasztva azt mondta: „Elsőre hallásra furcsa lehet, de ha jobban belegondolunk, egy olcsóbb bérletet szívesebben vásárol meg az ember, nem elképzelhetetlen, hogy az alacsonyabb díjak ellenére több bevételt fognak termelni”.

A főpolgármester ritka sikerként értékelte a kormánnyal való sikeres együttműködést ebben a kérdésben, melyből szerinte a budapestiek és az agglomerációban élők is profitálni fognak.

Szerdán a közgyűlés az olcsóbb Budapest-bérlet mellett többek között döntött egy, a gyermekvédelmi intézményrendszerbe vetett közbizalom helyreállítását szolgáló vizsgálóbizottság felállításáról, valamint egy ötpontos stratégiát is elfogadtak a családon belüli erőszak megelőzésére – ezekről ide kattintva olvashat részletesen.

(Kiemelt kép: Nyírő Simon/BKK)