KÖZÉLET

Karácsony bejelentette: 300 milliárd forint uniós pénz érkezik Budapestre, erre költik


A főpolgármester szerint ez nem feltétlenül méltó összeg egy ekkora városhoz, de a magyar kormány még ebből sem adott volna semmit.

Az elmúlt négy év városdiplomáciai lobbitevékenységének köszönhetően mostanra kirajzolódott, hogy a következő években nagyjából 300 milliárd forint értékben érkeznek európai uniós pénzek Budapestre - erről Karácsony Gergely beszélt szerda este az Európai Parlamentben az RTL Híradónak.

A főpolgármester közölte, ez egy ekkora városhoz nem feltétlenül méltó összeg, de ha onnan indulunk, hogy ebből a magyar kormány leginkább nullát akart adni, akkor fontos eredmény.

Karácsony tájékoztatása szerint a pénz több mint fele a közösségi közlekedés fejlesztésére érkezik, körülbelül 50 milliárdot a közterek klímatudatos átalakítására fordítanak, és több mint 30 milliárd forint a szociális kohéziót erősítő, valamint árvíz- és vízvédelmi beruházásokra megy

– ez utóbbiról Tüttő Kata váro​süzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes pár hete már beszélt egy sajtótájékoztatón, itt olvashatnak róla bővebben.

A főpolgármester csütörtök reggel közösségi oldalán is megerősítette az uniótól érkező 300 milliárd forint hírét. Karácsony posztjában kiemeli:

„Minden fillért arra fogunk használni, hogy jövőt adjunk Budapestnek, hogy egy még zöldebb, szolidárisabb, szabadabb hely legyen”.

(Kiemelt kép: Pelikán János/Képszerkesztőség)