KÖZÉLET

Bicskei ügy: hétfőn ül össze először a fővárosi vizsgálóbizottság


„A Fővárosi Közgyűlés állást foglalt, az áldozatok oldalára állt az elkövetőkkel szemben” – mondta Kiss László III. kerületi polgármester, a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának fővárosi kitüntetése kapcsán életre hívott eseti bizottság elnöke .

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere február 14-én belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy az előző városvezetés idején

ki, miért, és milyen információk birtokában döntött a 2013-ig fővárosi fenntartásban működtetett bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekért később elítélt vezetőjének fővárosi kitüntetéséről.

A belső vizsgálat lezárulta után, a szerdai közgyűlésen a főpolgármester vizsgálóbizottság felállítását javasolta – a dolog súlyát jelzi, hogy a képviselő-testület a Fidesz frakcióvezetőjének módosító indítványát is támogatva, egyhangúlag fogadta el Karácsony kezdeményezését.

A bizottság alelnökének Karácsony Wintermantel Zsolt frakcióvezetőt, tagnak pedig Gajda Péter kispesti, Soproni Tamás terézvárosi és Dódity Gabriella képviselőt javasolta.

Az elnök, Kiss László III. kerületi polgármester ezután pénteken, a Városházán tartott sajtótájékoztatót.

Mint Kiss elmondta,

a bizottság felállításával a Fővárosi Közgyűlés állást foglalt, az áldozatok oldalára állt az elkövetőkkel szemben, a bejelentésükért elbocsájtottak oldalára állt, azokkal szemben, akik üldözték, majd elbocsájtották őket.

Szerinte mindez lehetőséget kínál a fővárosnak arra, hogy szembe nézzen azzal a szörnyűséggel, ami a bicskei gyermekotthonban történt, és lehetőséget kínál a bocsánatkérésre azoknak, akiknek szerepük volt abban, hogy 2015-ben Bárczy István-díjjal tüntették ki Vásárhelyi Jánost.

Hozzátette: a bicskei ügy kivizsgálásán túl is van feladatuk, ezért elnökként arra tesz javaslatot, hogy a bizottság állítson össze és fogadjon el egy ajánlást olyan konkrét cselekvésekről, amelyek a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítése érdekében szükségesek, és hogy ezt az ajánlást terjesszék a Fővárosi Önkormányzat elé.

Ezután Kiss a pedofil bicskei ex-igazgató fővárosi kitüntetését vizsgáló eseti bizottság első ülését március 4-én, hétfőn 16 órára hívta össze.

Az eseti bizottság az alábbiak szerint jár el:

  • a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon pedofil bűncselekményért elítélt igazgatójának 1990. szeptember 1-jétől történő kinevezésétől kezdődően 2013. január 1. napjáig terjedő időszakra levetítve értékeli a gyermekotthon működését, különös tekintettel az igazgató szakmai munkásságára,
  • értékeli, hogy Budapest Főváros Önkormányzata és a Főpolgármesteri Hivatal a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban történt pedofil visszaélésekről 2011-ben tett bejelentést megfelelően kezelte-e, ennek keretében különösen mindent megtett-e annak érdekében, hogy a bejelentésben foglaltak kivizsgálása nyomásgyakorlás nélkül, a gyermekek mindenek felett álló érdekeinek megfelelően történjen,
  • értékeli, hogy a bejelentést megtevő dolgozókkal szembeni munkáltatói megtorlással összefüggésben Budapest Főváros Önkormányzata és a Főpolgármesteri Hivatal megtette-e a szükséges intézkedéseket,
  • értékeli, hogy a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon később pedofil bűncselekményért elítélt vezetőjének Bárczy-díjjal való kitüntetésére irányuló döntés előkészítésében és meghozatalában részt vevők rendelkeztek-e ismerettel a 2011-es bejelentésben foglaltakról,
  • javaslatokat tesz a Fővárosi Közgyűlésnek olyan cselekvési terv elfogadására, amely a Fővárosi Önkormányzat intézményei tekintetében a gyermekvédelemmel kapcsolatban az állammal és az önkormányzatokkal szembeni közbizalom helyreállítását szolgálja,
  • a cselekvési tervben javaslatokat tesz konkrét jogi, pénzügyi és egyéb lépések megtételére, a döntési mechanizmus kidolgozására, valamennyi érintett intézményben dolgozó teljes körű átvilágítására.

Mint ismert, Novák Katalin egykori köztársasági elnök 2023. április 27-én, a pápalátogatás alkalmából kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgató-helyettesének, aki bűnsegédként vett részt pedofil bűncselekményekben. A gyermekotthon egykori igazgatója pedofil bűncselekmények miatt ül börtönben, az előző fővárosi vezetés alatt pedig kitüntetést kapott, azok után is, hogy többen bejelentést tettek ellene. 

Minderre egy ügyvéd hívta fel a 444 figyelmét. A kegyelmi ügy végül Novák Katalin lemondásához, a kegyelmi döntést még igazságügyi miniszterként ellenjegyző Varga Judit visszavonulásához vezetett. Balog Zoltánnak is le kellett ugyan mondania zsinat lelkészi elnökségéről, azonban továbbra is református püspök maradhatott.

(Címlapkép: Ruzsa Rania/Főváros / Kiemelt kép: Énbudapestem)