KÖZÉLET

Bicskei ügy: vizsgálóbizottságot kezdeményez Karácsony Gergely


Vizsgálóbizottság alakulhat a pedofil ügyben elítélt igazgató fővárosi kitüntetése ügyében. Ezt Karácsony Gergely jelentette be. A főpolgármester nyilvánosságra hozta a belső vizsgálat jelentését, mely arról szól, hogy az előző városvezetés tudott a visszaélésekről, mégis felterjesztették kitüntetésre az igazgatót. Ez a díj pedig enyhítő körülménynek számított a vádlott bírósági tárgyalásán.

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Karácsony Gergely, hogy kiderüljön, az előző ciklus idején miért kapott fővárosi kitüntetést a pedofil-ügyben elítélt bicskei nevelőotthon igazgatója. Erről a közgyűlés jövő héten dönt majd.

A főpolgármester a Facebookon közölt videóban úgy fogalmazott: „Az érintettek közül van, aki ma is a fővárosi Fideszben politizál, vannak, akik a kormányban dolgoznak magas tisztségben, lehet jönni és vállalni a felelősséget.”

Elmondta azt is, hogy elkészült az önkormányzat jelentése az ügyről. Korábban beszámoltunk róla, hogy Karácsony belső vizsgálatot rendelt el a témában. A jelentést az adatvédelmi szabályok betartásával a budapest.hu oldalon hozták nyilvánosságra.

„Ilyen eset soha többet ne fordulhasson elő Magyarországon. Van ezzel dolga mindenkinek, leginkább persze a kormánynak” – mondta a főpolgármester.

Szerinte egyetlen szó kimondásával sokan tartoznak:

Tartozik vele a magyar kormány, tartozik az előző fővárosi városvezetés, tartozik a kegyelmi botrány összes ilyen-olyan rangú felelőse, de tartozik az egész magyar közélet is az áldozatoknak, azoknak a már felnőtt gyerekeknek, akiknek szívvel, ésszel felfoghatatlan szenvedést kellett meg- és túlélniük a bicskei gyermekotthonban éveken át. Egyszerű szó, mégis, akiknek kellene, azok képtelenek és méltatlanok a kimondására, megteszem hát helyettük is: Bocsánat!

Kitért a jelentés tartalmára is. Eszerint 2011-ben a bicskei gyermekotthon két dolgozója eljött az akkori fenntartóhoz, a Fővárosi Önkormányzathoz és részletesen, dokumentálva elmondta, mit művel a bicskei gyermekotthon igazgatója a gyerekekkel.

„2011-ben. Négy évvel a kitüntetés előtt. Öt évvel a pedofil bűnöző letartóztatása előtt. Hivatalszerűen, de helytelenül járt el az akkori városvezetés. Lett bejelentés, születtek feljegyzések, adminisztrálták magukat” – tette hozzá.

Szerinte ez is hozzájárulhatott, hogy még öt évig folytatódhatott a borzalom a bicskei gyermekotthonban. Karácsony úgy vélte, 2011-ben cserbenhagyták a gyerekeket és azokat is, akik róluk valóban gondoskodni akartak.

Tudott ezekről az iratokról az akkori főpolgármester-helyettes és bizonyíthatóan tudott róla az előző főpolgármester legközelebbi munkatársa. Elhallgatták ezt a tudást még a Fővárosi Közgyűlés elől is, így aztán a másik főpolgármester-helyettes felterjesztette kitüntetésre, a harmadik főpolgármester-helyettes pedig átadta a kitüntetést egy pedofil bűnözőnek.

– fogalmazott. És szerinte a kitüntetés nem csak a fideszes városvezetés politikai felelőssėge miatt fontos:

 hanem mert ez a kitüntetés aztán enyhítő körülménynek számított a szörnyeteg bírósági tárgyalásán.