FRISS

Egyetlen éjszaka 32 embert fogott el és állított elő a belvárosban a rendőrség


Ehhez száz rendőr és 832 igazoltatás, valamint 495 ellenőrzött gépkocsi kellett: több társhatóság részvételével zajlott hétvégi razzia Budapest belső kerületeiben. Viszont 271 szondáztatás után nagyon meglepő eredmény született.

Razzia a belvárosban – rendőrökkel jártuk be a budapesti éjszakát

– ezzel a címmel közölt az ÉnBudapestem helyszíni riportot hétfőn reggel, miután elkísérhettük a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársait arra a péntek esti-éjszakai razziára, amelynek eredményeiről most számolt be a Police.hu.

Mint írták, a BRFK rendszeresen szervez komplex bűnügyi és rendészeti akciót a főváros V., VI. és VII. kerületében. Legutóbb 2024. február 23. estétől másnap hajnalig tartottak ilyen ellenőrzést, amelyben részt vettek a Készenléti Rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Budapest Főváros Kormányhivatal Közlekedésfelügyeleti Főosztálya, a Budapesti Közlekedési Központ, a Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület munkatársai, valamint az érintett kerületi önkormányzatok közterület-felügyelői.

Rendőrség
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Az akció fő célja a bűncselekmények megelőzése, megszakítása, illetve a többi közlekedőre veszélyt jelentő járművezetők kiszűrése volt – emelték ki a komplex bűnügyi és rendészeti akció összegzéséről szóló közleményben. A rendőrök és a társszervek kiemelten ellenőrizték a belváros forgalmas közterületeit, a szórakozóhelyek környékét, valamint két belvárosi szórakozóhelyet is.ű

832 igazoltatást hajtottak végre, elfogtak vagy előállítottak 32 embert, köztük egy körözött személyt, tíz embert kábítószer birtoklásának gyanúja miatt, egy embert zseblopáson, hatot garázdaság elkövetésén értek tetten. 495 gépkocsit, közte 68 taxit ellenőriztek.

Utóbbiakból kettőt soron kívüli műszaki vizsgára rendeltek, kettőnek elvették a hatósági jelzését, egynek a taxiengedélyét is engedély nélküli személyszállítás, illetve nem megfelelő műszaki állapot miatt. Közlekedési jogsértések miatt öt szabálysértési feljelentést tettek, 12 esetben helyszíni-, két esetben közigazgatási bírságot szabtak ki.

A belvárosi akció közben a rendőrök arról kaptak bejelentést, hogy egy soroksári áruház parkolójában illegális gyorsulási versenyre gyülekezik több száz autó, azért oda is erőket csoportosítottak át. Itt engedély nélküli átalakítás miatt öt gépkocsi hatósági engedélyét vették el, olvashatatlan vagy hiányzó rendszám miatt három, lejárt műszaki érvényesség miatt egy helyszíni bírságot osztottak ki.

Rendőrség
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A legmeglepőbb adatot viszont a végére hagytuk:

Összesen 271 alkoholszondát alkalmaztak, ezúttal egyetlen vezető sem bizonyult ittasnak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a továbbiakban is rendszeresen szervez hasonló komplex ellenőrzéseket a belváros biztonsága érdekében – tették hozzá. A razziáról rendőrségi videóösszefoglaló is készült, azt itt lehet megnézni.

(Kiemelt kép: Merész Márton/ÉnBudapestem)