KÖZÉLET

Razzia a belvárosban – rendőrökkel jártuk be a budapesti éjszakát


Újra fokozott ellenőrzést tartott a belvárosban a BRFK a Készenléti Rendőrséggel, a BKK, a NAV, a Katasztrófavédelem, a közlekedési hatóság embereivel és a polgárőrökkel. A rendőrök sokakat igazoltattak, több embert előállítottak, a BKK ellenőrizte a taxisokat, a közlekedési hatóság pedig a furgonokat, teherautókat. Kábítószer-terjesztés, lopás, garázdaság, verekedés – csak néhány elkövetési forma az éjjeli Budapestről. Helyszíni riport!

Egyenruhásokkal, sárga mellényesekkel tele a József Attila utca. Péntek este van. Turisták, bulizók mindenütt. Az óriáskerék fényében rollerezők állnak, tátott szájjal bámulják a razziát.

Nagy rámpa áll az úton, mobil műszaki vizsgaállomás. Leintenek egy fehér Volkswagen kisbuszt. Ragasztószalag tartja a hűtőrácsot, kopott a felni. Nem csoda, hogy kiszúrták. A sofőr persze nem érti, méltatlankodik, tuti figyelték, mondja, amikor bement a dohányboltba. Pedig nem.

–  A jobboldali tompítót javítani kell – mondják neki.

Bosszúsan néz az égre:

–  Na még ez is!

A pufimellényes lógó orral szereli le a taxi jelzést a kocsija tetejéről, és rakja be a csomagtartóba. Nem voltak rendben a papírjai, de az autónak érvényes műszakija sem volt, a rendszámtartója viszont már üres. A dugig rakott lomis furgonról meg kiderül, hogy alig három százalékos rajta a fék. Mi lett volna, ha a súlyos kacatrakománnyal egy óvatlan gyalogos előtt tapos a sofőr a pedálra?

Wieszt Ferenc ezredessel figyeljük a hatóságok munkáját. Civilben van, csendben irányít. A BRFK Közrendvédelmi Főosztályának vezetője idén lesz ötven éves. Elég korán kezdte, gimnázium után, ’93-ban rögtön rendőr lett. Végig járta a ranglétrát, volt járőr, osztályvezető. Felesége is rendőr, kicsik a gyerekek, kettő, négy, hat, nyolcévesek. Általában reggel ötkor kezd, most meg itt van éjjel is.

Rendőrség
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A havi razzián több mint százan vonulnak utcára: kerületi és bűnügyes rendőrök, a BRFK Közrendvédelmi Főosztályának munkatársai, de itt vannak a polgárőrök, a NAV, a Katasztrófavédelem, a Nemzeti Közlekedési Hatóság meg a BKK emberei is.

Sőt, a Madách téren a közterületesek is dolgoznak. Egy taxit kaptak el, aki behajtott a sétakövekre. Munkások ittak a padokon, pedig tilos, legalább egy rekesz sör van a lábuknál. A közterületesek bíztatására berakják az üres dobozokat egy szemetes zsákba. Nyögnek, villan a kőműves dekoltázs. 

Majoránna és sütőpor

Három rendőrrel és Wieszt Ferenccel járjuk a várost. De itt van a rendőrségi kommunikációs csapat is, fotóra, videóra rögzíti az estét.

–  Nálunk az a szokás, ha nem jön semmi, átmegyünk a zebrán a piros lámpánál is – magyarázza egy görög nő, amikor megállítják a Deákon. Vele jött az egész család, hogy megnézze Pestet, a férfi sápadt, a nők mosolyogva veszik elő az igazolványukat. Figyelmeztetéssel megússzák.

Rendőrség
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Az ezredes azt mondja, általában garázdaság, kábítószer birtoklás miatt kell intézkedniük. Megjelentek a kamu drogárusok is, akik rendszerint turistáknak próbálnak majoránnát marihuánaként eladni, esetleg sütőport kokainként. A rendőrök csalás miatt tudnak velük szemben eljárni.

– Rögtön látni, hogy valami nem stimmel: felismerjük az illető viselkedéséről, vagy az válik gyanússá, hogy jöttünkre valamit ledob a földre – magyarázza.

Zsebesek inkább a tömegközlekedési eszközökön fordulhatnak elő, az utcán ez ritkább, maximum akkor fordul elő, ha nagy a tömeg. Nyáron pedig elég sok az ember a belvárosban.

A turisták miatt előbújnak a tolvajok, akik a bankautomatánál húzzák le a külföldieket. A Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci úton az ittas vezetők okozhatnak gondot. Buliból hazafelé menet többen használják spiccesen a bérautókat. A Széchenyi tér gazdag helyei előtt méregdrága autók parkolnak, némelyik tulaja még ha a pohár fenekére nézett is, nem törődik a zéró toleranciával.

Testi kényszer vagy bilincs

A Sas utcai zebránál késő este tömegek állnak. A kapatos vonulók gyakran összeugranak. Fixírozzák egymást a zöldre várva, aztán elég egy fintor, egy beszólás, és kitör a verekedés.

A Király utcánál két tinédzser fiú áll a sarkon. Ahogy meglátnak minket, próbálnak eltűnni. Nem sikerül. Jön az igazoltatás.

–  Hány éves?

– 15. De idén 16 leszek – öregíti magát.

–  Szülei tudják, hogy itt van?

–  Igen – mondja a megszeppent fiú.

Talán igazat mond. Műanyag kesztyűt húz a rendőr, átnézik a ruhájukat.

–  Azt ellenőrizzük, hogy van-e náluk szúró-, vágóeszköz, pillangó- vagy nyolc centiméternél hosszabb pengéjű kés – feliratozza az intézkedést Wieszt Ferenc.

Meg persze kábítószer. A fiúk „tiszták”, elengedik őket.

A Wesselényi környékén már nem ilyen szerencsés két huszonéves. Az utcákat járó civil bűnügyesek jelezték, hogy a fiatalok valamivel kereskednek. Hívták a járőrt, aki látta, valamit ledobnak a földre. Egy darab fóliát. Talán tasak volt az. 

 –  Csak a gyrososnál voltunk. Az bűn?  –  kérdezi az egyik.

–  Nem csináltunk semmit – áll a falnál a másik.

Gyanús ez a harsány védekezés. Figyelmezteti is őket a rendőr, ha ellenállnak az intézkedésnek, jön „a testi kényszer, vagy a bilincs”.

– Megértették? – kérdezi.

– Meg – bólintanak mindketten. Egy darabig senki sem szól, csak a város zajong körülöttük.

– De ilyen fóliát bármilyen boltban lehet kapni – horgad fel az egyik.

Rendőrség
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Bilincs kerül a csuklókra, beültetik őket a rendőrségi buszba. Bent a rendőrségen majd tüzetesebben is átvizsgálják őket, mintát is vesznek tőlük, amiből kiderül, fogyasztottak-e drogot.

– Általában alsónadrágban vagy zokniban szokták elrejteni a kábítószert – mondja Wieszt Ferenc.

Gyorsulási verseny

Este fél tíz. Már mintegy tíz előállítás volt a belvárosban.

Verekedés tört ki a Balassa utcánál – jön a riasztás. Beülünk a rendőrautóba. Mellettünk felbőg egy Ford Mustang.

–  Hathengeres – jegyzi meg a rendőr a volánnál.

– A hangjából felismeri? – kérdezem.

– Fel – mosolyog, gázt ad, és bekapcsolja a megkülönböztető jelzést.

Rendőrség
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Spriccelnek szét előttünk az autók, a kereszteződéseknél lassít, dudál is a rendőrautó, de a gyalogosok még így is átfutnak az úttesten, hogy elérjék az éjjeli villamost. A körúton felhajtunk a sínekre, a Jászai Mari térnél bekanyarodunk a képviselői irodaház mögé. Verekedésnek nincs nyoma, embernek sem nagyon, a távolban lomisok hajlonganak az ötker kacathegyei előtt. Visszamegyünk a József Attila utcára. Éjfélkor egy szórakozóhelyet ellenőriznek a rendőrök és a kerület emberei.

– Soroksáron csaknem kétszáz autó gyülekezik – jön a másik hír.

Tuti gyorsulási versenyre készülnek. Négy-öt rendőrautó rajtol ki a városból.

Mi a szórakozóhely felé vonulunk. A kerületi önkormányzat emberei a bulihely papírjait, a bűnügyesek a vendégeket vagy a kidobókat ellenőrzik. Civilben vannak a rendőrök, senki nem mondaná meg, hogy ezek a férfiak nem bulizni mennek.

– A jegyeket kérném – szól a bejáratnál egy középkorú hölgy. Mellette a kerékpárvason egy kidobó ember cigarettázik. Unottan néz fel.

– Rendőrség – kapja a választ egy igazolvány kíséretében, és a rendőrök rögtön fel is húzzák a Police-karszalagot. A kidobó elmosolyodik, tudja, neki most nem osztottak lapot. Tovább szívja a körmére égett dekket.

– Azt hittem, futballszurkolók – poénkodik a nő. A rendőrök mögé néz, felismeri a kerületi önkormányzat embereit.

– Maguk is itt vannak? Mondanám, hogy örülök, de ez nem lenne igaz – szúr oda pikírten.

Bevonulunk a házba. Bent dübörög a zene, pásztáznak a fények, a pultosok poharakat törölgetnek, italokat pakolnak, készülnek az estére.

A táncparketten csupán egyetlen pár rázza, nem állnak le, szenvtelenül néznek minket. Rapid az ellenőrzés, kimegyünk a levegőre. Hajnalig tart a műszak.

Most kezd csak bele a belváros.

Kiemelt kép és galéria: Merész Márton/Énbudapestem