FRISS

Karácsony Gergely: Navalnij az elnyomással szembeni örök harc mártírja, egy zsarnok áldozata


A főpolgármester felhatalmazást kér a budapestiektől, hogy lehessen az elhunyt orosz ellenzéki politikusról elnevezett utca, vagy tér a fővárosban.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért közösségi-oldalán szólították fel Karácsony Gergelyt és Soproni Tamás terézvárosi polgármestert, hogy már a jövő héten terjesszék elő az orosz nagykövetség közvetlen közelében álló, Lendvay utca átnevezését az eddig tisztázatlan körülmények között múlt pénteken elhunyt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról.

A főpolgármester Facebook-oldalán üdvözölte a civil kezdeményezést.

„Navalnij az elnyomással szembeni örök harc mártírja, egy zsarnok áldozata. Ha valaki méltó arra, hogy Budapesten közterület viselje a nevét, ő bizonyosan az” – fogalmaz Karácsony, majd kiemeli, hogy ennek azonnali megvalósításában a jog szab határt.

„Navalnij emlékezete megkívánja, hogy mindig tartsuk magunkat a jog uralmához. Ez Budapesten most azt jelenti, hogy az ő esetében is tartjuk magunkat ahhoz az egyébként helyes, rendeletben szabályozott elvhez, hogy személyről csak a halála után 5 évvel lehet közterületet elnevezni” – indokolja posztjában a főpolgármester, majd hozzáteszi, júniusban – sok más mellett – arra kér felhatalmazást a budapestiektől, hogy lehessen Navalnij utca, vagy tér a fővárosban.

A Varsó, Pozsony, Prága és Budapest által elindított, immár több mint 30 nagyvárost magában foglaló Szabad Városok Szövetségének azt javasolta Karácsony Gergely, hogy alapítsanak díjat Alekszej Navalnij nevével, emlékére, és örökségének életben tartására.

Navalnij szobor Budapesten

„Kezdeményezem, hogy legyen Navalnij szobor Budapest belvárosában" – ezt már Juhász Péter az V. kerületben polgármesterként induló ellenzéki politikus írja Facebook-oldalán. Mint fogalmaz, „hirtelen az V. kerületi Szabadság tér ugrik be méltó helyszínnek, ott szoktunk a hősökről megemlékezni. Ott van a szovjet hősi emlékmű, meg egy másik is, amit még nem avattak fel, de állítólag hősöknek akarták állítani. Ha komolyan gondoljuk, hogy az igazi hősökről akarunk emléket állítani, Navalnijnak ott a helye."

Juhász aláírásgyűjtésbe kezdett, mellyel kapcsolatban kiemeli: ha összejön 10 ezer aláírás, szerinte lesz Navalnij szobor.

Szabad Hongkong út és Dalai Láma út

Korábban a IX. kerületben – ahol a Fudan Egyetem budapesti központja épülne – közterületeket neveztek át, figyelemfelkeltő célzattal. Az utcanévtáblákat Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen avatta fel.

A tervezett Fudan Egyetem mellett akkor a következő utak kaptak helyet:

  • Dalai Láma út,
  • Ujgur Mártírok útja,
  • Szabad Hongkong út és
  • Hszie Si-kuang püspök út.

(Kiemelt kép: Ruzsa Rania/Főváros)