FRISS

A Fénydóm újabb fényélménnyel gazdagítja a fővárost


A március 1-től 17-ig nyitva tartó, kifejezetten ide tervezett látványosság miatt az Állatkert most először nyitja meg a nagyközönség számára a Biodóm belső tereit.

Néhány hétre különleges fényművészeti alkotások tárlatává változik a Budapesti Állatkert Biodómja. A Fénydómban, amely március 1-től 17-ig, minden nap 17-22 óráig lesz látogatható, hazai és külföldi fényművészek egyedülálló alkotásait lehet megcsodálni. A különleges vizuális élményeken felül a produkció különlegessége, hogy a nagyközönség számára most először nyílik lehetőség arra, hogy a Biodóm belső tereit szinte teljes egészében láthassa, bejárja. Az Állatkert elővételi akciót is hirdet: aki még februárban jegyet vált, jelentős kedvezményt kap.

Az építészeti szempontból is igen különleges, egyedi atmoszférájú létesítmény belső tereiben hazai és külföldi fényművészek több száz intelligens lámpával, projektorokkal, nagy teljesítményű diavetítő berendezésekkel életre keltett alkotásai teremtenek egyedülálló fénykörnyezetet.

A mintegy másfél órás látogatói élményt kínáló fényművészeti tárlat kifejezetten a Biodóm tereibe megálmodott, helyspecifikus fényművészeti, illetve audiovizuális installációkat vonultat fel, amelyek mindegyikét valamilyen természeti jelenség inspirálta. Az alkotások nemcsak egyediek, de a különleges helyszín miatt minden más hasonló bemutatónál izgalmasabb látványt nyújtanak. Erre a cápák számára tervezett, hárommillió literes óriási akvárium a legjobb példa, amely maga is varázslatos fényművészeti alkotássá lényegül át.

Fénydóm
Kép: Fénydóm

 

A Fénydóm művészi projektként az INOTA kortárs audiovizuális fesztivál programját is szervező COLLOC Productions, illetve Centrum Production kezdeményezése, amelyhez partnerként csatlakozott a monumentális fényfestéseiről ismert LaLuz Visuals, és a nemzetközi hírű fényművész, Karl Kola is. A Fénydóm alkotásait, installációit megalkotó neves művészek korábban számos nemzetközi fesztiválon mutatták be műveiket, mindenütt nagy sikerrel.

Kiállító művészek:

Alvégi Lóci, Andy Thomas, Battha Gáspár, Besnyő Dániel, Bordos László Zsolt, Czingáli Zoltán, Debre Zsuzsa, Geltz Gergő, Kálmán Mátyás, Karácsony Flóra, Karcis Gábor, Kari Kola, Katona Kati, Kele Juci, Kiégő Izzók, Kiss Patrik, Kovács Ivó, LaLuz Visuals, Monochroma Clack, Nagy András, Onionlab, Szűcs Gábor, Tarcsay Gábor

A Fénydóm megrendezése is része a Fővárosi Állat- és Növénykert azon törekvésének, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is hasznosítsa különféle, az intézmény hivatásával és szellemiségével összeegyeztethető, a speciális építményben műszakilag is megvalósítható események befogadásával. A művészeti kiállításoknak egyébként nagy hagyománya van a Budapesti Állatkertben, amely az elmúlt évtizedekben is számos képzőművészeti tárlat helyszíne volt. Az elsőt még 1971-ben tartották az akkori oroszlánbarlanghoz tartozó, abban az időben használaton kívüli területén.

Fénydóm
Kép: Fénydóm

 

A Fénydóm március 1-től 17-ig lesz látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykerthez tartozó Biodómban (1146 Budapest, Állatkerti krt. 16.). Jegyeket a helyszínen, illetve az interneten válthatnak az érdeklődők. Az Állatkert február 15-től a márciusi nyitásig kedvezményes jegyelővételi akciót is hirdet, vagyis aki még februárban jegyet vált a Fénydómra, jelentős kedvezményt kap.

 

Elővételes jegyek február 29-ig:

Felnőtt jegy: 6000 HUF

Diák és nyugdíjas: 5000 HUF

Gyerekjegy: 3150 HUF ( 2-14 éves korig)

 

Jegy árak:

Felnőtt jegy: 6900 HUF

Diák és nyugdíjas: 5500 HUF

Gyerekjegy: 3500 HUF ( 2-14 éves korig)

Babajegy 400 HUF ( 2 éves korig)


További információk a Fénydómról az Állatkert weboldalán olvashatók https://zoobudapest.com/fenydom