KULTÚRA

Újabb turisztikai sikerlistán szerepel Budapest


A magyar főváros ezúttal a Time Out brit média- és vendéglátóipari vállalat 50-es listáján kapott helyett, olyan világvárosok mellett, mint New York, Peking vagy éppen Tokió.

A cikk az elején azt a kérdést teszik fel, hogy mitől lesz egy várost jó város?! Néhányan egyből rávágnák, hogy a komfortos, megfizethető környezet, vagy a könnyen és széles tömegek számára elérhető étkezési és szórakozási lehetőségek, míg másoknak az éjszakai élet, a zöld szempontok, illetve a helyi közösség tesz jó hellyé egy várost.

A Time Out ezeket mind figyelembe vette a lista összeállításánál, de helyiek bevonásával arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen az adott városban élni és dolgozni.

Így született meg a „Top 50 legjobb város 2024-ben” listája, ahol Budapest a 26. helyen szerepel Lima mögött és Peking előtt.

A magyar főváros számos előnyét kiemelik: szépsége mellett a közösségi közlekedést, a biztonságos éjszakai életet, a magyar gasztronómiát és híres gyógyfürdőinket méltatják, de kitérnek az élhetőségére is, szerintük „Budapest egy zöld város, melyből minden irányba kerékpárutak vezetnek”.

A cikk külön felhívja a figyelmet a Liget Projektre, azon belül is a Városligetben található Magyar Zene Házára, amely mindig "valami újat és izgalmasat" mutat be.

A lista minden esetben helyi lakókkal szavaztatja meg az adott város szépségét. Budapest a budapestiek 94 százaléka szerint vitathatatlanul gyönyörű.

Budapest 2023-ban

Alig több, mint egy hónapja a világ legjobb úti céljai közé választotta Budapestet az egyik vezető nemzetközi utazási médium, a Condé Nast Traveler év végi ajánlásában. A világ különböző helyein élő újságírók közreműködésével készülő listára minden évben a 24 legkiemelkedőbb látnivalót gyűjtik össze, erre a listára került fel Budapest, amely mellett csupán három további európai úti cél szerepel: a görögországi Kükládok, Koszovó és az Egyesült Királyság Yorkshire-régiója.

Fenntarthatóbb
Kép: /Képszerkesztőség

 

A Condé Nast Traveler azóta kiadta a Gold List 2024-es listáját is, melyben a világ 75 legjobb szállodáját gyűjtötték össze. Itt is helyet kapott a magyar főváros: a budapesti Four Seasons Gresham-palota mellett olyan neves szállodák szerepelnek a listán, mint az ötcsillagos dubaji Jumeirah Dar Al Masyaf vagy éppen a párizsi Ritz Hotel. A cikk kiemeli a budapesti szálloda grandiózus megjelenését és kiváló lokációját, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a Dunára és a Pest-Budát összekötő ikonikus Lánchídra.

Tavaly márciusban Budapest szerepelt az amerikai Time magazin World's Greatest Places 2023 című, 50 turisztikai célpontot kiemelő összeállításában is. A közép-európai régióból a szerkesztők csak Bécset és az Európa Kulturális Fővárosa cím egyik tavalyi kitüntetettjét, Temesvárt válogatták be a világ legjobb 50 turisztikai célpontja közé, a magyar főváros mellé.

Budapest az egyedül utazó nők számára

Szintén tavaly tavasszal Budapestet a világ harmadik legbiztonságosabb városává választották az egyedül utazó nők számára. A WayAway a világ több mint 200 városát vizsgálta meg, hogy megtalálja köztük az egyedül utazó nők számára 30 legbiztonságosabbat. A lista összeállításához interjúkat készítettek, több forrás alapján a legfrissebb biztonsági jelentéseknek jártak utána, és független biztonsági rangsorokat vizsgáltak. 

A lista élén Izland fővárosa, Reykjavík szerepel, a sorban második a Puerto Ricoban található San Juan, ezt követi Budapest, negyedik Szingapúr, az ötödik pedig Spanyolország fővárosa, Madrid. A teljes harmincas listát ide kattintva nézheti meg.

Kiemelt kép: Unsplash