STÍLUS

Már megint Budapest a legjobb hely Európában – de most azért, mert olcsó


Tényleg olcsó Budapest? Nekünk is olcsó az, ami angol mértékkel az? Biztos, hogy egy város attól jó, ha olcsó? Biztos, hogy jó az Budapestnek, ha úgy hirdetik, hogy olcsó?

A Times kolumnistája egy Budapesten töltött hét után írt arról, hogy a magyar főváros Európa legpénztárcabarátabb célpontja egy téli kiruccanáshoz. A cikk célcsoportja főleg a brit turisták, akik egyébként is előszeretettel látogatnak hozzánk.

A koronavírus-járvány előtt még az a városi legenda is élt, hogy azért jönnek ide ennyien Nagy-Britanniából, mert elrepülni idáig, itt tölteni a hétvégét egy hostelben, végig enni-inni a várost még mindig olcsóbb nekik, mint otthon maradni, és nem csinálni semmit. Azóta az árak jelentősen emelkedtek, és már csak a vélt-nyomott kelet-európai árak miatt nem éri meg idejönni. 

A Times cikk viszont nagyon is konkrét, megfizethető ötletekkel bombázza az utazni vágyó brit közönséget.

Nézzük, mit tartalmaz az olcsónak talált programcsomag egy hétre, Budapesten:

  • Szombat esti érkezés, szállás Erzsébetvárosban – becsekkolás után az időt romkocsmákban, egyéb vendéglátóhelyeken érdemes eltölteni.
  • Vasárnapra kis shoppingolás – a Vásárcsarnok helyett kisebb bolha- vagy háztáji piacokat érdemes felkeresni, például azokat, amik a Szimplában vagy a Gozsdu udvarban vannak. 
  • Hétfőre az egyik fürdő meglátogatása, a Széchenyi vagy a Gellért fürdő (amiknek az árait nemrég hozták szintbe a hasonló, nyugati fürdők áraival).
  • Keddre kulturális program, Terror Háza Múzeum – ahol a vér is megfagyott a cikk szerzőjének ereiben.
  • Szerdán privát szervezésű buszos-hajós túra a Dunakanyarhoz, még Szlovákiába is át lehet sétálni a Mária Valéria hídon.
  • A csütörtök a gasztronómia jegyében kell, hogy teljen! – írja a szerző. Budapest egyetlen két Michelin-csillagos éttermének, a Standnak a nyolcfogásos menüjét ajánlja.
  • Ha csütörtök az evésé, a péntek újra a kultúra napja. Az Operaházba invitál, és még azt is megjegyzi, hogy a jegyek ide olcsóbbak, mintha egy brit multiplexbe menne az ember.

A város olcsóságát kiemelő cikkben az író fent listázott ajánlatait figyelembe véve rettenetesen egyszerűen össze lehet állítani egy 635 ezer forintba (kb. 1400 font) kerülő utazást, és ebbe bele sem számolta az egyéb programokat, étkezéseket, kávézásokat, még egy pohár sört sem.

Olcsó?

(Kiemelt kép: Pelikán János/Képszerkesztőség)