FRISS

Jelképes átnevezéssel emlékezik az áldozatokra Budapest


Két hétre új nevet kapott a Dohány utcai zsinagóga előtti tér: így emlékezik a főváros a Hamasz terroristái által meggyilkolt áldozatokra.

Két hétre jelképesen Október 7. térnek nevezték át a fővárosi Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar teret. A Hamász terroristái által Izraelben elkövetett támadás áldozatainak emlékére a tér átnevezését a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Budapesti Zsidó Hitközség a fővárosi önkormányzattal és Erzsébetváros önkormányzatával közösen szervezte.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a megemlékezésen azt mondta, hogy Budapesten nincs helye az erőszakot legitimáló, relativizáló tüntetéseknek. Ha van valami, amiben a kormány és az ellenzék egyetért, az ez - tette hozzá. A főpolgármester a budapestiek nevében szolidaritását fejezte ki, mint mondta, "osztozunk az izraeli nép fájdalmában".

Herzl Tivadarra utalva kitért arra, hogy Izrael állam létrehozásának gondolata "Budapestről származik". Követeljük a túszok azonnali szabadon engedését és követeljük, hogy a Hamász hagyjon fel az erőszakos cselekményeivel - mondta a főpolgármester.

Budapest az elfogadás városa. Ezt a várost, éppen ez a személet tette naggyá. Ez a város rengeteget köszönhet a zsidó közösségnek.

- tette hozzá.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete szerint ez a támadás nemcsak Izrael állam, hanem a civilizációnk ellen irányult. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke szerint az események miatt a világban újra "fellángolt az Izrael-ellenességbe csomagolt antiszemitizmus parazsa".

Niedermüller Péter (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) VII. kerületi polgármester arról beszélt, hogy az, ami október 7-én történt, a második világháború utáni egyik legborzalmasabb tömeggyilkosság volt, és hosszú évekre sebet ejtett Izraelen. Frölich Róbert országos főrabbi a túszok szenvedéseire hívta fel a hallgatóság figyelmét. Úgy fogalmazott, "nincs szó arra", milyen szenvedéseket élhetnek át a túszok, ha még életben vannak.

Kiemelt kép és galéria: Merész Márton/Énbudapestem