STÍLUS

5 hely, ahol sziporkázó-csillogó, ünnepi fények várnak a városban


Ha már délután négykor sötét van, a lelkünknek előbb-utóbb szüksége lesz egy kis ünnepi csillogásra. Összegyűjtöttük, hol találhatóak Budapest legkülönlegesebb ünnepi fényei, a többhektáros parkoktól az utakon guruló csodákig.

Fényparkok

A tavalyi év hatalmas sikere után, amikor is 200 ezernél is több ember látogatta meg a Palatinus strand parkjában felépített kiállítást, idén újra elhozták a varázslatos meseországot. Csillogó körhinta és Lánchíd, fények között robogó kisföldalatti, Trabant és Puskás – az Utazás az időben című fénypark idén Budapest 150. születésnapját ünnepli, általa a város évszázadaiban kalandoztunk, mindezt persze látványos fényfüzérek ezrei között.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Idén újdonság a Római fürdő 7 hektáros parkjában nyílt Lumina Christmas Park, ahol főleg családokra számítanak. Ahogy a neve is mutatja, itt igazi karácsonyi hangulatot kapnak a látogatók, több zónában számtalan installáció és interaktív elem várja a vendégeket a mintegy 1,2 kilométeres sétán.

Elképesztő multimédia-kiállítás és fényshow költözött a 250 éves Füvészkertbe is, ahol március 3-ig az Alice Csodaországban meséje elevenedik meg. A háromhektáros botanikuskertben mintegy negyven attrakció várja a látogatókat – mesejelenetekkel és karakterekkel, fotópontokkal, de a feldíszített fákban és növényekben is gyönyörködhetnek az ide látogatók.

Garden
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Fényflotta

Idén jelentősen bővült a flotta, az összesen hat fényvillamos mellett két kidekorált, fénylő busz is járja a várost. Sőt, ünnepi díszkivilágításba borult egy Fogaskerekű is, december 11. és január 7. között minden nap lehet vele utazni vele a Városmajor és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között. Az ünnepi flotta menetrendje itt érhető el.

width=3000
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Az összesen kilenc feldíszített, kivilágított járművön normál díjszabással, érvényes menetjeggyel lehet utazni. 

Díszvilágítás

A város számos pontja kapott ünnepi díszvilágítást is adventi időszakra. A sugárutak, mint az Andrássy út, sétálóutcák, mint az Váci utca, főbb útvonalak, mint a Bartók vagy a Körút, a kerületek központi terei is mind karácsonyi pompában ragyognak. 

-
Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Karácsonyi vásárok

Bár idén a belvárosi vásárok egy része a kifőzdék, éttermek áraival került be a hírekben, a dekoráció ennek ellenére idén is ünnepire sikerült. A Vörösmarty téren és a Bazilika előtt is hatalmas karácsonyfa áll a fényfüzérek között, de mesés lett az óbudai karácsonyi vásár és a Városháza park is. 

width=5411
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Jégpályák

Az idei szezon újdonsága a Deák tér melletti Városháza Parkban nyitott jégfolyósos pálya, ami fölé ragyogó fényfüzér borul és két fényoroszlán őrzi a korizókat. Hasonlóan mesés a Csepeli Jégpark is, és a Budapest Parkban nyílt pálya is. A Városliget Műjég nem is igényel különösebb ünnepi dekorációt, a háttérben álló kivilágított Vajdahunyad vára és az főépület amúgy is látványos környezetet teremt. 

2023.
Kép: Merész Márton/Énbudapestem