FRISS

Könnyebbé és biztonságosabbá vált a kerékpározás Újpesten is


Újabb, a kerületet átszövő bringautak és fejlesztések készültek el Újpesten is, ezzel jelentősen javult a környék összefüggő kerékpáros hálózata.

A Fővárosi Önkormányzat több kerületi önkormányzattal és a BKK-val együttműködve, Európai Uniós forrásból több helyszínen valósított meg az utóbbi időszakban kerékpáros fejlesztéseket Kőbányától Kispesten át Pesterzsébetig és Óbudáig. 

A Főváros és Újpest Önkormányzata számára kiemelten fontos, hogy még

könnyebbé és biztonságosabbá tegye a bringázást a kerületben, és így még többen közlekedjenek biciklivel

– tájékoztatott Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az újpesti fejlesztés záróeseményén. 

width=5399
Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke. Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A többi külső kerülethez hasonlóan itt is egy olyan fejlesztés valósult meg, amelynek eredményeként egy összefüggő kerékpáros hálózat alakul ki Újpesten is, lehetővé téve a helyi közszolgáltatások biztonságos és gyors elérését két keréken is. Fontos, hogy ne csak a belváros felé haladó kerékpárutakat fejlesszék – bár ezek biztonságosabbá tétele, mint történt az Üllőin vagy a Körúton, szintén fontos – hanem a lokális feltételek is javuljanak. 

A projektben szereplő helyszíneken elkészültek a burkolatalakítások, felfestések, forgalomtechnikai változtatások. A fejlesztések jobb kapcsolatot nyújtanak az Újpesti Vasúti híd, így Buda és a Váci út felől a Berda József és Tél utcai lakótelepek mentén meglévő kerékpársávokra, illetve ezeken keresztül Rákospalota és Káposztásmegyer felé, valamint Újpest központját is átjárhatóbbá tették a beruházás során kerékpárral. Az Óceánárok utcai fejlesztéssel pedig egy fontos lépést tettek Káposztásmegyer és a dunamenti kerékpárút közti kapcsolat megteremtése felé.

width=5130
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A kerékpáros fejlesztések a Budapesti Mobilitási Tervben is rögzített részei a város közlekedési stratégiájának, és mint ilyen már a 2017-es változatban is szerepeltek. A legutóbbi szakmai felülvizsgálatát is széleskörű szakmai és politikai konszenzus övezi, hiszen ellenszavazat nélkül fogadta el a főváros közgyűlése – mondta el Balogh Samu.