FRISS

Csilingelős örömtekerés a pesti kerékpárúton


Kerékpáros ünnep volt ma a Szent István körúton: közel száz bringás tekert az Oktogonig, így köszöntve, hogy a Nagykörút pesti oldalán végig körbeért a kerékpársáv.

Az eső és a hószállingózás ellenére közel száz kerékpáros - köztük Cargo bringások, mozgáskorlátozott biciklisek is - tekert a Falk Miksa utcától az Oktogonig a Happy Mass a Szent István körúton rendezvény keretében.

Korábban a belső kerületeket összekötő nagykörúti kerékpársáv a Nyugati térnél megszűnt, nem volt biztonságos kapcsolat a Margit híd kerékpárútja és a nagykörúti kerékpársáv között - írták a szervezők. Ám nemrégiben elkészült a Szent István körúti kerékpársáv, így várhatóan kevesebben fognak a járdán biciklizni, és nemcsak a gyalogosok, hanem a kerékpárosok számára is biztonságosabbá válik a közlekedés. 

A bringások rendőri felvezetéssel csilingelték végig a távot, a Vígszínháznál magasba emelték a kerékpárjukat így ünnepelték a Közösségi költségvetés keretében megvalósuló projektet. A rendezvényen Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke és Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke is méltatták a beruházást.

Beszámoltunk róla, hogy a Nagykörút pesti oldalán végig körbeért a kerékpársáv, sőt valójában a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között húzódik a már egységes, biztonságos bringaút. A Közösségi költségvetés nyertes projektjeként – a Budapest Közút Zrt. kivitelezésében – a hiányzó szakaszokon részben pollerekkel védett kerékpársáv, más szakaszokon az autóbuszok és a kerékpárral haladók közlekedését segítő közös sávok létesültek. A Nyugati tér és a Jászai Mari tér között továbbra is kétszer két forgalmi sáv áll az autóval közlekedők rendelkezésére

Kiemelt kép és galéria: Merész Márton/Énbudapestem