STÍLUS

Hamarosan még többen akarnak majd Kőbányán és Kispesten bringázni


Jelentős közlekedési fejlesztések kezdődtek Budapest X. és XIX. kerületében: kiépülnek a kerékpárút-hálózatok hiányzó szakaszai, egyúttal javulnak a biztonságos kerékpáros- és gyalogosközlekedés feltételei, ami még többeket bátoríthat arra, hogy nyeregbe pattanjanak mindennapi ügyeik intézéséhez. Az építési munkák elkezdődtek, és előreláthatólag idén ősszel be is fejeződnek.

Nézzük először, mi történik a X. kerületben, ahol a kőbányai kerékpárút-hálózat hiányzó szakaszainak megépítésével gyors és biztonságos kapcsolatok jönnek létre a kerületen belül. 

A cél az, ami nem is olyan régen teljesen természetes volt (vagy vidéki városokban, falvakban ma is az) – hogy a gyerekek biztonságosan bringázhassanak a suliba, vagy a boltba indulva, mindennapi ügyeinket intézve bringára pattanjunk. Ha a kerékpározás, gyors, biztonságos, kényelmes alternatívát ad, akkor az autós forgalom csökkenésével javul a levegő minősége, csökken a zajszennyezés, és nem utolsó sorban napi plusz 10-30-40 perccel többet mozgunk.

A megépülő utakkal rövidebb idő alatt lesznek elérhetők a kerület központjában lévő köz- és oktatási intézmények, az üzletek, a jelentősebb közlekedési csomópontok, a Szent László tér és a zöldövezetek – például az Óhegy park – is. A fejlesztés részeként több egyirányú utcán lesz biztosítva a kétirányú kerékpáros-közlekedés, és bővül a forgalomcsillapított övezetek száma.

A beruházás során a BKK

  • kerékpársávokat alakít ki a Gitár utcában és a Kőér utcában a Gyömrői út és a Sörgyár utca közötti szakaszon;
  • kerékpáros vasúti átjárót létesít a Kőér utca–Gyömrői út csomópontban;
  • kerékpársávot alakít ki a Harmat utcában;
  • kerékpárutat alakít ki a Kőrösi Csoma Sándor út két oldalán a Halom utca és a Harmat utca közötti szakaszon;
  • a kerékpározás támogatását segítő forgalomtechnikát készít a Korponai utca–Kolozsvári utca–Kőrösi Csoma Sándor út által határolt területen és az Óhegy park környezetében;
  • forgalomcsillapított övezeteket alakít ki;
  • egyirányú utcákat nyit meg a kétirányú kerékpáros-forgalomnak, valamint
  • automata kerékpárosforgalom-számláló berendezéseket telepít a Gyömrői úti vasúti átjáróban és a Kőrösi Csoma Sándor úton.

A „Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest X. kerületében” című, VEKOP-5.3.1-15-2020-00014 számú projekt 1,114 milliárd forint európai uniós támogatással valósul meg Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a Kőbányai Önkormányzat együttműködésével, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében.

A szomszédos XIX. kerületben is egészen hasonlóak a célok, itt a  projekt a Hunyadi utca és az Üllői út mentén valósul meg. Az új utakkal erősödik a kapcsolat a szomszédos kerületekkel, illetve a belváros felé is sokkal könnyebb és kényelmesebb lesz a bejutás.

VEKOP,
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Az intenzívebb bringahasználatot nemcsak a biztonságos utak kiépítésével lehet bátorítani, de fontos eleme a fejlesztésnek az Üllői út mentén megvalósuló B+R kerékpártárolók, illetve a nagyobb lakótelepek közösségi részein a zárható tárolók építése, hiszen sokaknak kényelmetlen állandóan az emeletre felcipelni a kerékpárt, vagy az utcán tárolni. 

Kevésbé látványos, de az átfogó hálózatfejlesztés fontos elemei a csökkentett sebességű, vagy korlátozott behajtású zónák és övezetek kijelölése is. A hatásterületen belül a 30 km/h csökkentett sebességű övezet, illetve a lakó- pihenő övezet alkalmazása a leghatékonyabb módja a nagyobb összefüggő kerékpárosbarát hálózat kialakításának.

VEKOP,
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Ahogy Balogh Samu kabinetfőnök elmondta a sajtótájékoztatón, az utak nem csak azoknak a már most is elhivatott bringásoknak épülnek, akik rendületlenül tekernek az Üllői mostani forgalma mellett, hanem azoknak is, akiket jelenlegi környezet tart vissza a váltástól. 

VEKOP
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Az európai uniós támogatásból megvalósuló, VEKOP-5.3.1.-15-2020-00013 azonosító számú, „Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest XIX. kerületében" című projektet Budapest Főváros Önkormányzata, mint Kedvezményezett a BKK Zrt-vel és az érintett kerülettel közösen, konzorciumban valósít meg.