KULTÚRA

Az Örkény és a Trafó új igazgatóját is megszavazta a közgyűlés


Mindkét intézmény esetében figyelembe vették a szakmai kuratóriumok javaslatát. Egy harmadik intézménnyel kapcsolatban viszont csak az igazgató távozása vált biztossá.

2023 utolsó Fővárosi Közgyűlése nem csupán arról marad emlékezetes, hogy Karácsony Gergely főpolgármester berekesztette az ülést, majd a többségi frakció képviselőivel együtt felbuszozott a Várba. Ugyanis, miután visszatértek a Városházára, folytatták a munkát, ellentétben a Fidesz-KDNP frakciójának tagjaival, akik a szünetet követően már nem ültek vissza a terembe.

Így könnyen és gyorsan elfogadták a jövőévi költségvetést, és minden napirendi pontot, köztük az Örkény István Színház és a Trafó Kortárs Művészetek Háza új igazgatóinak kinevezéséről szóló rendeletet is.

Az Örkény Színház ikonikus vezetője, Mácsai Pál távozásának híre után kiírt pályázaton egyetlen szakember indult, akinek pályázatát 6 igen, 0 nem és 1 tartózkodás mellett támogatta a szakmai bizottság, és ezt támogatták a képviselők is, amivel biztossá vált, hogy

az Örkényt 2025. március 1-től 2030. február 28-ig Gáspár Máté vezeti majd,

aki dolgozott a Krétakör Színház, majd a Krétakör ügyvezetőjeként, és tanított a Veszprémi Egyetemen, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, illetve az Színház és Filmművészeti Egyetemen is.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza vezetésére kiírt pályázaton ketten indultak, Erdődi Katalin független kurátor, dramaturg és szakíró, valamint Boross Martin, a Stereo Akt művészeti vezetője. A Fővárosi Közgyűlés ebben az esetben is elfogadta a szakmai kuratórium javaslatát, ami 5 igen, 0 nem és 3 tartózkodás, valamint 4 igen, 0 nem, 4 tartózkodás arányban hozta ki a győztest:

a Trafót 2025. január 1-től 2029. december 31-éig Erdődi Katalin vezeti majd,

aki Barda Beátától örököli meg a posztot. Erdődi Katalin Magyarországon és nemzetközi szinten egyaránt aktív, jelenleg a prágai Matter of Art kortárs művészeti biennálé 2024. évi kiadásának társkurátora. Erdődi Katalin pályázatában a Trafó új művészeti vezetőjeként Böröcz Judit kreatív producert, kutatót, előadóművészeti és multidiszciplináris alkotót jelölte meg.

A közgyűlésen a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatói posztja is téma volt, ugyanis dr. Fodor Péter már csak 2024. február 28-ig lesz az intézmény vezetője. A jelenlegi főigazgató maga kezdeményezte a munkaviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetését. Utódjáról később döntenek.

(Kiemelt képünkön Erdődi Katalin és Gáspár Máté látható / Fotó: Trafó/Képszerkesztőség)