STÍLUS

Egy másik Damjanich – 3 hétig kipróbálhatjuk, milyen a gyakorlatban egy egészségesebb utca


Új ideiglenes városi tér jött létre a Damjanich utca 45–47. közötti szakasza előtt, ahol a korábban ott parkoló autók helyét különféle programok és közösségi események veszik át december 10-ig.

Budapesten is egyre gyakrabban találkozunk olyan kezdeményezésekkel, amelyek ötletesen és szerethetően megmutatják, hogy mennyire sokféle módon használhatjuk a köztereinket. Vagyis hogy mit jelent az, amikor a városi terek terek tényleg egy közösségi színtérré válnak. 

Ennek legszebb példája a nyári szezonban nyitott alsó rakpart – ami idén nem szenderül teljesen téli álomba – vagy a józsefvárosi mikroparkok és a Székely Mihály utcai parkletek. Ezek közös vonása hogy kisléptékű beavatkozásokkal járnak és a programokkal, eseményekkel nagyrészt a helyben élőket szólítják meg és izgalmas alternatívát mutatnak arra, hogy mire is használhatjuk a közterületeinket. Igen, akár télen is. 

width=2048
Kép: Adam Beres/Jarokelo.hu Facebook oldala
width=2048
Kép: Adam Beres/Jarokelo.hu Facebook oldala

A Járókelő Közhasznú Egyesület szervezésében létrejött VII. kerületi projekt célja létrehozni és megmutatni a Damjanich utcában is, hogy milyen egy emberközpontú városi közterület. A La Lune Café előtti tér ideiglenes átalakításának ötletét az Egészséges utcák várostervezési és -fejlesztési koncepciója adta, amelynek lényege, hogy olyan közterület-fejlesztések valósuljanak meg, amelyektől az emberek jól érzik magukat, és még az egészségük is javul.

width=2048
Kép: Jarokelo.hu Facebook oldala

Az „Egy másik Damjanich” névre keresztelt projekt programjai között szerepelnek délutáni 30 perces kóruskoncertek, az adventi időszakhoz kapcsolódóan ünnepi dalokkal, de kerékpáros városnézés és jótékonysági mézeskalács vásár is lesz december 10-ig. 

A projekt az erzsébetvárosi civil szervezetek számára kiírt programpályázat keretein belül valósul meg a Járókelő Közhasznú Egyesület szervezésében Erzsébetváros Önkormányzat Polgármesteri Hivatala, Budapest Főváros Önkormányzata, a Valyo, város és a folyó és a VPI Beton támogatásával.