STÍLUS

Ámbrafák, levendulák, parklet – zöldebb és élhetőbb lett a Székely Mihály utca


Terézváros egyik legszürkébb – minden zöldet nélkülöző - utcája volt a Székely Mihály, egészen mostanáig. Gondos előkészítés után, a taktikai urbanizmus eszközeivel most növények, padok, színes aszfaltfestések jelentek meg, amelyek nem csak barátságosabbá teszik a környéket, de hatékonyan csökkentik az áthaladó autók sebességét is.

A Székely Mihály utca része a József-, Erzsébet-, és Terézvároson át húzódó úgynevezett Új körútnak: ez Üllői és Andrássy utat összekötő kis utcák sorát összefűző civil kezdeményezés a Szentkirályi- Kazinczy és Székely Mihály utcát foglalja magában, és a cél, hogy idővel kényelmes, gyalogosbarát zöld sétálóutcákká váljon ez az 1,7 kilométeres szakasz.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Ezt az új, “sétáló” körutat taktikus urbanisztikai projektekkel, zöldítéssel, utcabútorok kihelyezésével, autómentes napokkal, tematikus utcafesztiválokkal, eseményekkel, szomszédsági ünnepekkel, és az üresen álló üzletek célzott bevonásával alakítanák át. 

A projekt szakemberek, döntéshozók, lakók, civilek és vállalkozások aktív bevonásával jön létre, a város-, és kerületfejlesztési célokkal összhangban.

Az ötletet 2022 tavaszán ismertette a kerületi polgármestereknek és a fővárosnak a Kis Távolságok Városa Alapítvány, majd az első Budapest Tuning pályázat egyik nyerteseként ősszel pár napra meg is mutathatták, hogy képzelik el a jövőt itt. 10 parkolóhely átalakult úgynevezett parkletté és miniszínpaddá, ahol jobbnál jobb koncertek voltak egy hétvégén át. 

A kerületi közterületeink 80 százalékát autók foglalják elnyilatkozta az ötlet bemutatásakor Terézváros polgármestere, Soproni Tamás. Főleg a belsőbb kerületekben, a közterület hatalmas kincs, nem mindegy, hogy hogyan és mire használjuk ezeket – autók tárolására, vagy olyan terek megteremtésére, ahol az emberek találkozhatnak és kapcsolatok alakulhatnak ki.

A Székely Mihály utca zöldítése nem volt egy egyszerű feladat, mivel az utcaszint alatt futó a közművek miatt a zöldítés csak korlátozottan lehetséges, a faültetés helyett más megoldást kellett találni, és az innen nyíló parkolóházak miatt a teljes forgalomcsillapítás sem lehetséges. 

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A növények végül planténerekbe ültetett az ámbrafák lettek (10 darab), ezeket a kerület a korábbi években „tesztelte”, hogy a faj hogyan viseli a belvárosi közeget, illetve kisebb cserjék, bokrok és virágok érkeztek ültetőládákba. 

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A zöld elemek nem csak a nyári hónapokban csökkentik a hősziget hatást és varázsolják kellemesebbé az utca hangulatát, de az elhelyezésük gátat szab a sebességnövekedésnek is, ezzel biztonságosabb és csendesebb is lesz a környék.