KÖZÉLET

Hamarosan eldózerolják a Magyar Rádiót – 35 ezer teherautónyi sittre számítanak


Pusztítanak, hogy aztán felépítsék a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát. Hogy mennyi zöld marad pontosan, az még mindig kérdés.

Kiírták a közbeszerzést a Magyar Rádió egykori épületének lebontására, bár a terület sóval behintése távolról sincs tervben. Épp ellenkezőleg, nemrég tervek készültek a Bródy Sándor utca, Múzeum utca, Szentkirályi utca és a Pollack Mihály tér által közrefogott telek beépítéséről.

Zöld és oktatás

Ahogy korábban írtuk, a Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CAPE) szerint

egy zöldebb elképzelés jobban szolgálná a terület érdekeit, és akár a rádió egy-két épületét is meg lehetne menteni, amiket az egyetem diákjai is használhatnának.

A pályázat nyertes tervei egyébként részben ebben a szellemben készültek, bár ez számol mélygarázs építésével is (ami azóta kikerült a képből, mert ellenállást váltott ki az ezzel járó plusz forgalom), valamint korábban szó volt egy lehetséges sportcsarnok létesítéséről is.

Mindez nyilván szembe menne azzal, hogy a telken szellős megoldások születhessenek. A CAPE egyébként üdvözli, hogy a terület oktatási funkciót kapjon a jövőben, hiányolják viszont, hogy az állam illetve az egyetem részéről nem volt szándék a társadalmi egyeztetésre arról, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kapja-e meg a területet, de az építészeti tervpályázati program megalkotásáról sem.

Teherautók és matek

A legtöbb építkezés tereprendezéssel, bontással indul, de a gyakorlatban itt ikonikus, akusztikájukról világhíres stúdióktól is el kell majd köszönnünk.

A bontás 35 ezer teherautónyi törmelékkel jár – és ebben még nincs benne a kitermelt földet elszállító teherautók száma, és az új épületek építőanyagát oda szállító teherautók száma sem.

A bontásra 240 nap áll rendelkezésre, ha csak ezzel osztjuk el a teherautók számát, 125-öt kapunk, 10 órás munkavégzéssel számolva ezeknek 5 percenként kellene elindulniuk – matekozott cikkében a Józsefváros Újság.

(Kiemelt kép: A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának látványterve / Forrás: Fürjes Balázs/Facebook)