STÍLUS

Karikó Katalin kapta az élettani-orvosi Nobel-díjat


A magyar biokémikus Drew Weissman amerikai mikrobiológussal közösen érdemelte ki a díjat. Karikó Katalin a bejelentés után elmesélte, hogy édesanyja minden évben meghallgatta, kinek ítélték oda a Nobel-díjat, bízva benne, egyszer a nevét olvassák be. Pedig előfordult olyan időszak, amikor sem állása, sem csoportja nem volt.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

– jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn.

A magyar biokémikus és az amerikai mikrobiológus közösen veheti át a díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért.

Karikó Katalin az első nő a magyar Nobel-díjasok sorában.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is gratulált Karikó Katalinnak. Azt írta, hogy Karikó a Covid-19 ellen kifejlesztett oltásával az egész világnak adta vissza a szabadságát és megbecsülhetetlen, hogy hány millió ember életét mentette meg. 

„Magyar nő a világ tetején” – ezzel a mondattal kezdte gratulációját Orbán Viktor kormányfő közösségi oldalán. Így folytatta: „Gratulálok az első Nobel-díjas magyar nőnek! Büszkék vagyunk!”

„Karikó Katalin az első magyar nő, aki Nobel-díjat kap. Óriási büszkeség, hogy nemzetünk egy olyan Nobel-díjassal gazdagodott, akinek kutatásai milliók életet menthették meg. Köszönjük, Katalin!” – ezt pedig Novák Katalin köztársasági elnök posztolta.

Mindent megtudhatsz Karikó Katalinról a Szegedi Tudományegyetem oldalán!

Karikó: Élvezzétek a munkátokat!

A legfontosabb, hogy örömmel végezzük a munkánkat! Ezt Karikó Katalin mondta hétfőn újságíróknak a bejelentés után. A biokémikus a fiatal diákoknak azt üzeni, fontos, hogy megőrizzék a fizikális és mentális egészségüket, tanulják meg a stresszt kezelni. Azt tanácsolta a fiataloknak, élvezzék azt a munkát, amit végeznek, mert ha így tesznek, egyre jobbak lesznek benne. Kérdésre válaszolva visszaemlékezett arra, hogy édesanyja minden évben meghallgatta, kinek ítélték oda a Nobel-díjat, bízva benne, egyszer a nevét olvassák be. Pedig előfordult olyan időszak, amikor sem állása, sem csoportja nem volt, csak szorgoskodott a laborban.
  

Falfestmény Karikó Katalinról

2021. augusztus 31-én Karikó Katalint ábrázoló falfestményt adtak át a Krisztina körúton - a Brain Bar jövőfesztivál szervezői ezzel a megfestett tűzfallal szerettek volna tisztelegni a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében meghatározó szerepet játszó tudós előtt.

A 220 négyzetméteres festményt a Brain Bar felkérésére a Színes Város Csoport készítette – 11 nap alatt, 197 liter festék felhasználásával.Karikó Katalin akkor saját Twitter-oldalán reagált is a hírre:

Meglepetés volt, nagy meglepetés!

Kevesebb, mint két év után, idén áprilisban azonban eltűnt az a Karikót ábrázoló falfestmény a tűzfalról.

Az átfestésről tavasszal Flór Péter, a Színes Város főtitkára a 24.hu-nak azt mondta: „Időről időre új köntösbe bújtatjuk ezt a felületet is szponzorainknak köszönhetően, ezáltal állandóan változó művészi projektek jöhetnek létre a tűzfalakon.” A ház változó falfestéséről korábban mi is beszámoltunk. 

Krisztina
Kép: /Színes Város facebook

 

 

Cikkünket hamarosan frissítjük.

(Kiemelt kép: Karikó Katalin / Fotó: Hegedüs Róbert/MTI)