KULTÚRA

Egy kicsit most Budapestre költözik a világirodalom


Csütörtöktől négy napon át 140 kiállító, több mint 40 külföldi szerző és házigazdaként több száz magyar író és költő várja a közönséget a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Évről évre a világ legrangosabb íróit és költőit látja vendégül a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál:

az idei díszvendég író a népszerű amerikai sci-fi szerző, John Scalzi, aki Karácsony Gergely főpolgármestertől veszi majd át a Budapest Nagydíjat, rögtön a nyitóeseményen, szeptember 28-án, csütörtökön; díszvendég országként pedig Hollandia mutatkozik be a vasárnap estig tartó fesztiválon, a Millenáris Parkban.

„Az utóbbi évekre jellemző, hogy közép-európai viszonylatban is kiemelkedően magas számban jelentek meg holland könyvek magyar fordításban, ezt tükrözi a holland pavilon szlogenje is: »könyvek tengerén«. A könyvfesztivál látogatói tucatnyi neves holland íróval, költővel, illusztrátorral találkozhatnak – köztük lesz Arnon Grunberg, író és újságíró, A betegség nélküli ember szerzője, Abram de Swaan, esszéíró, szociológus, Martin Michael Driessen író, színházi és opera rendező és Annamarie Bon, népszerű ifjúsági szerző. A díszvendég standjánál egymást követik majd a kerekasztal- és tematikus beszélgetések, felolvasások” – közölte a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése.

Mint a sajtóközleményben olvasható,

az idén 60. születésnapját ünneplő Boldizsár Ildikó József Attila-díjas író, meseterapeuta, néprajzkutató nyitja meg a könyvfesztivált, a holland díszvendégség részéről Désirée Bonis, a Holland Királyság budapesti nagykövete és Arnon Grunberg mond beszédet. 

A fesztiválhoz kapcsolódva most is lesznek off-programok, mint írják, folytatódik a PesText és a könyvfesztivál együttműködése, amelynek főbb vendégei Janne Teller, Bergsveinn Birgisson, Gwenda Bond, Mathias Énard, Nicholas Binge és Marisha Rasi-Koskinen lesznek. Ezen felül a könyvfesztiválon szeptember 29-én, pénteken rendezik meg az Európai Írótalálkozót, az Európai Irodalmi-díjas írók beszélgetését és a holland írók kerekasztalát is.

A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások várják az érdeklődőket a rendezvény négy napja alatt. A kiállításon minden program ingyenesen látogatható. A négy napos rendezvénysorozat 140 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel várja látogatóit a Millenáris Parkban, a B (Nagycsarnok) és D épületben (Üvegcsarnok), az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek és az olvasás népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a Millenáris D épületében.

(Kiemelt kép: Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál/MKKE)