KULTÚRA

Volt telefonközponttól a papneveldéig – elképesztő helyekre visznek az építészeti séták októberben


Sokszor ismerős helyeken mutatnak valami teljesen újat az Imagine Budapest sétái, vagy olyan helyszíneket és épületeket tárnak elénk, ami a nagyközönség elől zárva van. Idén októberben, az Építészet Hónapján látogatható lesz volt telefonközpont, gyönyörű szecessziós villa, zárt papnevelde, Bauhaus-villa és Andrássy úti palota is.

Egy hónap alatt több mint 25 alkalommal, 13 tematikában indulnak túrák, amikkel a város legelképesztőbb helyeit látogathatjuk meg. A mostani tematikus hónap (a márciusi gasztroséták után) az építészetet, építészeti trendeket és a legkedveltebb építészeti stílusokat állítja a középpontba és járja körül. A hónap sétái azért is különlegesek, mert nem egyet maguk az építészek, tervezők tartanak, akiknél jobban senki nem ismeri az épületeket. 

Még csak szeptember derekán járunk, de a sajtósétán már mi is ízelítőt kaphattunk azokból az extra helyszínekből, ahova az Imaginnel bejuthatunk, és bár feketeöves városjáróknak tartjuk magunkat, most olyan látnivalók és panorámák tárultak elénk, amiket még mi sem láttunk soha. 

A séta első állomásán eleinte az ELTE BTK főépületének nagyon is ismerős folyosóin kanyarogtunk. Ahol most a bölcsészeket képzik, ott a 2000-es évekig a Természettudományi Kar működött, ennek árulkodó feliratai az épületben is felbukkannak, de eredetileg még 1883-ban a Műegyetemnek tervezték az épületet. Ennek a korszaknak a legkülönlegesebb mementóját, az épület tetején álló, a város fölé magasodó egykori csillagvizsgálót csak kevesen ismerik. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

A kis torony Kruspér István geodéziai professzor kérésére készült el, amellett, hogy a hallgatóknak itt tartottak gyakorlatokat, más fontos feladata is volt. A mai napig áll a Múzeum körúton, az egyetem épülete előtt egy órának tűnő tárgy – ez egy úgynevezett kronométer, vagyis az obszervatórium által meghatározott pontos időt mutató óra, amit a hallgatók még a 30-as években is használtak, és a járókelők is ehhez igazították a zsebóráikat. De innen adtak le pontosidő-jelzést a postának, vasútnak és telefonhírmondónak is. Mindezt a nagytudású Morcsányi Elza túravezetőnktől tudtuk meg. 

A kétszintes torony első emeletén két kis teraszról kémlelhettük a belvárost, és bizony itt is észrevettünk a híres téglakarcokból párat – nem egy az egyetem megnyitása utáni évben, 1884-ben készült, míg más a hallgatók szerelmi életéről emlékezik meg. A toronyban az egykori forgószerkezet a mai napig megvan, illetve nyitható a távcső kémlelőnyílása is. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Innen az utunk a Belvároson át az Egyetem térre és a Papnövelde utcába vitt, ahol beléphettünk az utca névadó épületébe is. Ám most nem a Titkos kertek sétán is bejárható zöld oázisba vitt az utunk, hanem még egy annál is különlegesebb részre - az emeleti tetőteraszra, ahol a szó szerint a tornyok árnyékából nézhettünk le az épületre és szemlélhettük meg soha nem látott közelségből a barokk oroszlánokat és védőszenteket a templom oromzatán. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem
-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem
-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Zárásként pedig ragyogó Matild palota sétából és a délutáni napfényben fürdő budapesti látképből kaptunk ízelítőt a szállodaként felújított bérpalota tetején állva. És hogy milyen extra kalandokkal készültek októberre?

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Visszatér a tavalyi év legnagyobb sikere: a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ raktársétája vagy a Központi Szeminárium elzárt tereit megnyitó épületbejárása. Emellett olyan újdonságokkal is készülnek mint az Andrássy út legszebb épületeként emlegetett Krausz Palota bejárása a felújítást végző építésszel, vagy az egykori józsefvárosi Telefonközpont szecessziós-historizáló épületét bemutató séta.

Regisztráció, a programok részletes leírásai és időpontjai ezen az oldalon érhetőek el.