KULTÚRA

Luz Casal spanyol énekes is a születésnapos Budapestet köszönti


A főváros pedig az unió soros elnökségét betöltő Spanyolországot: kétnapos spanyol–magyar fesztivál lesz a Palotanegyedben.

Idén ősszel igazi mediterrán hangulat költözik Budapest egyik legszínesebb városrészébe: szeptember 30-án és október 1-jén a spanyol zene, tánc és gasztronómia, valamint számos különleges művészeti és a kulturális élmény kap főszerepet a nyolcadik kerületi Palotanegyedben – közölte a Budapest Brand nZrt., amely a magyarországi Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet támogatásával és spanyol kulturális szervezetekkel együttműködésvel ¡Hola Budapest! néven szervezi a kulturális minifesztivált. Mint közleményükben írják:

A spanyol–magyar fesztivállal az Európai Unió soros elnöki posztját betöltő Spanyolország és az egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest köszönti egymást.

Hola
Kép: Hola Budapest

 

Mint a közlemény írja, a Lőrinc pap téren biztosan felforr majd a levegő szeptember 30-án, hiszen Jesús Mendez spanyol flamenco énekes és Pirók Zsófia magyar flamenco táncos közös produkciót adnak elő. A program ingyenes, az előadás után ki lehet próbálni a színpadon látott tánclépéseket, melyek elsajátításában Pirók Zsófia nyújt majd segítséget.

Az andalúz La Bejazz Borbély Mihállyal és barátaival nem mindennapi zenei utazásra invitálják az érdeklődőket: jazz és folk találkozása, a spanyol flamenco jazztől a balkán népzenéig. A koncert a Mixátban lesz, a programra jegyet kell váltani.

La
La Bejazz

 

Egyházzenei koncerttel is készülnek a szervezők az első napra: az irodalmi felolvasással színesített ingyenes koncert műsora a kora középkortól a barokkon át napjainkig ível, spanyol és magyar szerzők műveiből válogat. A koncert Spanyolországból érkező vendége: Xabier Urtasun Eraso orgonaművész.

Október 1-je a Zene Világnapja, ezért a minifesztivál aznap koncertek sorozatára épül. Emellett képző- és iparművészeti, valamint gasztronómiai kalandozások is szerepelnek a programkínálatban. Spanyol és magyar utcai hagyományokat megörökítő fotósorozatból nyílik kiállítás a FőFotó Galériában, valamint spanyol és magyar művészek párbeszédbe állított alkotásait lehet megtekinteni az EatArt Gallery-ben. A Magyar Építőművészek Szövetségének gyönyörű villa-épületében kultúrtörténeti előadással egybekötött ételkóstolóval várják a közönséget,

többek között mangalicából készült serrano sonka és Tokaj borvidékein készített borok lesznek terítéken.

 

Lukács
Lukács Miklós Kép: Kleb Attila

 

Ana Crismán és Lukács Miklós előadása a Premier Kultcaféban már tehát a második napon lesz hallható, szólóban és közösen is muzsikálnak a közönségnek. Ana Crismán a világ első és egyetlen hárfása, aki erre a hangszerre szerez flamenco zenét. Lukács Miklóst nem kell bemutatni a hazai jazz rajongóinak, ő a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb hazai cimbalomművésze. A koncertre szintén jegyet kell váltani.

Hola
 Ana Crismán

 

A közlemény kiemeli:

különleges zenei ritkaságot ígér Luz Casal, nemzetközi hírű énekesnő koncertje a Belvárosi Színházban.

A spanyol művész vendége a Váczi Eszter & Quartet lesz. Erre az eseményre is jegyet kell vásárolni, ezt a Facebook-eseményen keresztül tehetik meg.

Luz
Luz Casal Kép: Felix Valiente

 

A teljes program:

Szeptember 30., szombat

14:00 Tapas workshop a Culinary Institute-ban és kortárs táncperformansz a Lőrinc pap téren
15:00 Jesús Mendez és Pirók Zsófia flamenco előadása a Lőrinc pap téren
16:00 Pirók Zsófia táncworkshopja a Lőrinc pap téren
17:00 Kortárs táncperformansz a Lőrinc pap téren
18:00 Iparművészeti kiállításmegnyitó a Culinary Institute-ban
19:00 Egyházzenei koncert a Lőrinc pap téren
20:30 La Bejazz és Borbély Mihály és barátai fellépése a Mixátban

Október 1., vasárnap
11:00-16:00 Workshopok a Magyar Építőművészek Szövetségének épületében
11:00 és 13:00 Gasztro kultúrtörténeti előadások a Magyar Építőművészek Szövetségének udvarán
13:00-19:00 Iparművészeti kiállítás az EatArt Gallery-ben
14:00 Gitár jam a Magyar Építőművészek Szövetségének udvarán
17:00 Ana Crismán és Lukács Miklós közös koncertje a Premier Kultcaféban
20:00 Luz Casal és a Váczi Eszter & Quartet előadása a Belvárosi Színházban 

A FőFotó Galériában rendezett fotókiállítás egész hétvégén látogatható.

További részletek a Facebook eseményben és a weboldalon találhatóak.