STÍLUS

5+1 új budapesti park, kert és zöld tér, ahol jó lenni


Ha már pár nap eltelt úgy, hogy nem jutottunk ki a zöldbe – nem ücsörögtünk akár csak pár percet a susogó lombú fák alatt, vagy a Duna-parton – érezhetően rosszabbul vagyunk. És ez nem csak személyes tapasztalat, komoly kutatások vizsgálták, milyen jótékony pszichés és élettani hatásai vannak annak, ha valaki naponta kiszakad akár csak egy csöppnyi természetbe is.

Thurzó park 

Újlipótvárosban járva az egyik leglelombozóbb dolog a hatalmas foghíjtelkeken elterülő murvás, árnyék nélküli parkolók látványa. A Thurzó utca – Visegrádi utca – Ipoly utca – Hegedűs Gyula utca határolta, közel ötezer négyzetméteres terület is egy ilyen placc volt előző életében.  Az új nevén Thurzó-parkban a két nagy füves térség körül kanyargó sétautak menték mintegy 77 új fát ültettek el, de vannak napozóágyak, forgószékek, hintaágyak, piknikasztalok padokkal, szabadon mozgatható támlás székek, és egy óriáshinta is. 

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Kiscelli parkerdő 

A ma Kiscelli Múzeumként ismert épület volt kolostor, laktanya és kastély is, és ennek megfelelően a körülötte elterülő erdő is sokat és sokszor változott. A 15 hektáros parkerdő most közösségi tervezéssel született újjá. Tavaszra elkészült egy új, természetközeli, egyedi játszóhely, és a parkerdőben – a pályázat céljával, ami a kastély környezetének közösségi célú rehabilitálása volt – kialakítottak új sétautakat és ezek közvilágítást is kaptak, valamint ivókutakat, bringatámaszokat, piknikezős padokat és tűzrakóhelyeket is találunk itt, és helyreállították az egykori díszlépcsőt is.

-
Kép: Barta Bálint/Képszerkesztőség

Böszikert

Ott lett kert – még ha csak ideiglenes is – a XII. kerületben, ahova soha nem is terveztek. A Böszörményi út 20-22. alatt a gazdasági helyzet miatt elhalasztott beruházás helyén a Hegyvidéki Önkormányzat közösségi kertet nyitott a környékbelieknek. A telek felosztása ugyan kicsit ellentmondásos (az egyik felén parkoló, a másik részen kert), de a májusban beindult közösségi kertészkedés a 34 magaságyásban él és virul és szuper közösségi élet alakult ki. 

Közösségi
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Árasztó-part

Évek óta a város egyik legjobb Duna-parti kiülős helye az ingyenes közösségi tér és pihenőpark Újbudán, ami 2023-ban már a harmadik szezonját kezdte meg. Sütögetős helyek, röpipálya, padok, komposztvécé, és idén már őrtorony is épült. Évről-évre jobb lesz a hely, ami alig 20 percnyi bringaútra van a Gellért tértől.

-

Folyamőr/ Kaszap István park park 

Ez az első zöld nyara a 3. kerületi Folyamőr parknak a felújítása után. A kivitelezés során a parkba a korábbi rossz állapotú biciklis pálya helyén új egyedi kialakítású aszfaltos pumpa pálya létesült a bringásoknak, valamint sok-sok zöld növény, a cserje szökkent szárba és zöldült ki a melegebb évszak beköszöntével. 

+1 RAKPART_2023

Augusztus 15-ig hatalmas közösségi terasz lett a pesti alsó rakpart és nyitva a VIADUKT is, ahol egymást érik a programok minden nap, de itt vannak most a város legmenőbb lazac utcabútorai is, és persze a legszebb panoráma is adott.  A RAKPART_2023 a Lánchíd és Erzsébet híd között húzódik (a Jane Haining rakparton), a korábbi évek hagyománya szerint a funkciók szerint több szakaszra van osztva, a Lánchídtól indulva találjátok a grillezőt, majd a piknik zónát, aztán a sport placcot, a közösségi viadukt környékén pedig a gyerek placcot és wc-ket. 

width=4000
Kép: Barta Bálint/Képszerkesztőség