KULTÚRA

Nagy kertmozis toplista – vízi mozitól a parkos vetítéseken át a tetőkertekig


Ha nyár, akkor az esték elengedhetetlen élménye a kertmozizás: parkokban, tetőkerteken, Duna-parton – egyre kreatívabb a helyválasztás. És a műsor is elképesztően színes, a blockbuster újdonságoktól kezdve a mesefilmeken át a klasszikus kultfilmekig mindenki találhat kedvére valót. Itt az eddigi legteljesebb lista, 17, nem egyszer ingyenes hellyel.

A legkülönlegesebbek

Vízi mozi a Városligeti tavon

Augusztus 1-el indul a Városligeti Vízi Mozi, ahol öt napon át minden este a legjobb magyar animációs és nagyjátékfilmeket nézhetjük meg, igazán különleges körülmények között. Ugyanis a nézőtér csónakokból és vízibicajokból fog állni, innen élvezhetjük a Macskafogót, a Liza, a rókatündért vagy éppen a Vukot.

Rakpartmozi

A nagy érdeklődésre való tekintettel a vetítés (Kojot négy lelke animációs film) helye jó idő esetén a RAKPART lesz, azaz szabadtéri kertmozival készülnek a szervezők, akik a homokozónál, a Valyo Közösségi Viaduktnál várnak mindenkit. Rossz idő esetén a helyszín a Viaduktban lesz. A végleges helyszínről az esemény napján, július 30-án posztolnak ide. A vetítés ingyenes, de érdemes időben érkezni, mert a helyszín befogadóképessége véges.

Fellini Partmozi 

Évek óta nagyon várt és visszatérő helyszíne a budapesti kertmozis palettának a Fellini. Hála nekik, idén is ücsöröghetünk a csíkos nyugágyakban a Duna-partján, míg a vásznon egy-egy kedvencünk pörög. Az aktuális heti, szerdai  filmért figyeljétek az oldalukat, mindig ide kerül ki a következő vetítés. A vetítések itt is ingyenesek, de ha megéheznénk, szomjaznánk, a Fellini Római Kultúrbisztróban találunk mindent, mi szem-szájnak ingere. 

SHO Beach a Kopaszinál

Filmek a Beachen névvel fut a szintén Duna-parti kertmozi a XI. kerületben, a Kopaszi-gát mellett. Hamarosan vetítik DiCaprioval a kultikus A partot, de műsoron van a bestsellerből készült Ahol a folyami rákok énekelnek film is. Az események ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Kultik terasz – Corvin Plaza

Nem maradunk tetőkertes mozi nélkül idén nyáron sem. A Corvin Plaza tetején működő 160 férőhelyes Kultik teraszon megnézheti a Top Gun: Maverick-et az, aki lemaradt róla a nagy mozikban, de a Mamma Mia! és az 1992-es Túl az óperencián is a műsoron van. 

Mozisziget a Margitszigeti Atlétikai Centrum pályáján

Idén éppen két hétig tart a Mozisziget - augusztus 1-14. között ismét a Margitszigeti Atlétikai Centrum füves pályáján lehet részünk egy-egy kellemes nyáresti kertmozi-élményben. A Mozisziget programjában az elmúlt években készült francia, izraeli, osztrák, dél-koreai, német, finn, olasz, észt, svájci, szlovák, ukrán, japán, portugál és spanyol filmek szerepelnek, melyeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítenek.

A parkmozik

Hunyadi téri kertmozi

A Budapest Film idén is folytatja kültéri vetítéssorozatát Budapest számos pontján. A kezdeményezésük célja évek óta a közösségi filmezés, valamint a budapesti kertmozi kultúra újjáélesztése. Egyik fontos és nagyon népszerű helyszínük a Hunyadi tér, ahol a Eötvös10 Művelődési Házzal karöltve pörögnek az ingyenes vetítések szombatonként. A szervezők azt tanácsolják, pokrócot, nasit, szükség esetén szúnyogriasztót ajánlatos hozni magunkkal. Az idei szezonban még vetítik itt július 29. 21.00-kor a Minden, mindenhol, mindenkor, a 2023-as Oscar-díj nyertes filmet, vagy augusztus 12-én a Yesterday-t is. 

Bikás park

Már a nyári vetítések megszokott helyszíne a Bikás park is, ahol idén is ingyenes mozizás vár mindenkit. A pokrócot, párnát ne hagyjátok otthon – figyelmeztetnek a szervezők (Újbuda és a B32). Augusztusban a pénteki estéken nézhetjük itt a Mamma Miát, a Grease-t és a Billy Eliotot is. 

DunaFok Szabadidőpark

A Klauzál ház szervezésében idén is van ingyenes kertmozi a XXII. kerületben. És nem kisebb filmekkel érkeznek augusztusban szombatonként, mint a Vissza a jövőbe trilógia kezdő részével vagy a magyar Űrpiknikkel. 

PikNik Mozi

A PikNik Mozi szabadtéri vetítéseivel az város számos pontján találkozhatunk, megfordulnak Kőbányán, Óbudán, Csepelen is. A helyszíneket és a műsort itt találjátok. 

B32 Parkmozi

Augusztusban ismét szerdánként B32 Parkmozi! A jegyárban benne van a popcorn, és a városi helyszín miatt infrafülest is adnak, a tökéletes hangélmény érdekében. A nyár utolsó hónapjában vetítik a Drakulics Elvtársat, de a Testről és lélekről is műsoron van. 

Kertek, udvarok

Városháza díszudvara

Idén augusztusban esténként a Városháza díszudvara is majdnem minden nap megnyílik a nagyközönség előtt, és olyan filmeket nézhetünk meg itt, mint Wes Anderson friss alkotása, az Asteroid city, a Barbie vagy éppen premier előtt a Saint Omert. 

MOMkult

Klasszikus helyszín a budai MOMkult is, ahol már évtizedes hagyománya van a kertmozizásnak. Idén minden szerdán, sötétedés után, azaz este 9-kor indulnak a vetítések, idén a fókusz a magyar klasszikusokon lesz. Augusztusban még elcsíphetjük itt az Isten hozta őrnagy urat Latinovits Zoltánnal vagy a Macskafogót.

Virág Benedek Ház

Az I. kerület sem marad kertmozi nélkül idén nyáron, a vetítések helyszíne a Virág Benedek Ház udvara, ahol jobbnál jobb filmeket nézhetünk meg, egészen szeptemberig. Ha valaki még nem látta volna a Szomorúság háromszöge szürreális szatíráját, itt az alkalom bepótolni. 

  • További részletek itt

Magyar Zene Háza

Az épület oldalában kialakított szabadtéri színpad tökéletes helyszínéül szolgál vetítésekhez. Bár itt a szezon jelentős része már lement, augusztus 23-án még elkaphatjuk a Csinibaba ingyenes vetítését.

Várkert Bazár

Az itteni szabadtéri moziban a fókuszban az elmúlt évek legjobb magyar alkotásai vannak, a vetítés előtt az aktuális film egyik alkotójával, a rendezővel, az operatőrrel vagy a főszereplővel beszélgetnek, aki betekintést enged a film kulisszái mögé, és mesél majd az előkészületről, a forgatásról és a film utóéletéről is – ígérik a honlapon.

Kertmozi15 

A közelmúlt magyar filmjeivel pezsdíti fel a nyarat a 15. kerületi kertmozi csütörtökönként, akik szintén a Budapest Film kezdeményezéséhez csatlakoztak. Az 1000 forintos, a Csokonai KultCafé-ban félig lefogyasztható jegyár fejében a közelmúlt olyan hazai  filmjeit nézhetjük meg mint a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre vagy a Vadlovak.

(Kiemelt kép: Fotó: Budapest kertmozi)