STÍLUS

Óriáshinta, lugasok és függőágyak – parkolóból zöldellő park lett Újlipótban


A 13.kerületnek ez a része – a hatalmas Szent István park kivételével nem bővelkedik a nagy zöld területekben – pedig ahogy az aznap megnyílt Thurzó parkban a fűben elterülő gyerekeket és a hintaágyakban olvasgató idősebbeket elnéztük – igény az lenne rá.

Újlipótvárosban járva az egyik leglelombozóbb dolog a hatalmas foghíjtelkeken elterülő murvás, árnyék nélküli parkolók látványa. A Thurzó utca – Visegrádi utca – Ipoly utca – Hegedűs Gyula utca határolta, közel ötezer négyzetméteres terület is egy ilyen placc volt előző életében.  

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Az új nevén Thurzó-parkban két nagy füves térség körül kanyargó sétautak menték mintegy 77 új fát ültettek el, ezek között olyan különlegességek is vannak, mint tulipánfa, szamócafa és liliomfa, valamint 3000 kisebb cserje, sok örökzöld, évelő és rengeteg díszfű is zöldell benne.

Ücsörögni, olvasni, beszélgetni mindenféle formációban lehet, láttunk napozóágyakat, forgószékeket, hintaágyakat, piknikasztalokat padokkal, szabadon mozgatható támlás székeket és különböző méretű padokat is, és jópár farönkből készült hosszú ülőkét is. De persze (amint a fű megerősödik) a szép zöld gyepre is leheveredhetünk. 

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A park sztárja mindenképp az óriáshinta, de az alagút-fatörzs és a szökőkút-csobogó és a csocsó is elég népszerűnek tűnt a gyerekek körében. A park felszereltségéhez tartozik még egy akadálymentes, és férfi és női mosdó (200 Ft. használati díjjal), palacktöltő, ivókút valamint bringapumpa is. 

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem
-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A korábban elég hervatag, murvás parkoló helyén lakossági konzultációkat követően az önkormányzat egy év alatt olyan zöldellő parkot alakított ki, aminek 80%át növények borítják. A puha pázsiton boldogan elterülő gyerekektől a hintaágyakban olvasgató felnőtteken át a lugasokban beszélgető nagyszülőkig mindenki elégedettnek tűnt az eredménnyel. 

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem