STÍLUS

A közösségi kertészkedés olyan, mint a gyereknevelés: úgy röpködnek a kéretlen tanácsok, mint a koktélparadicsomtól megvadult poloskák


Május végére ígérték, hogy a Böszikertben megindul az élet, de az elmúlt napok esőzése katalizálta a folyamatokat a 34 magaságyásban. Az értelmes élet egyértelmű jelei látszanak az újrahasznosított telken.

A Böszörményi út 20-22. alatt a gazdasági helyzet miatt elhalasztott beruházás helyén a Hegyvidéki Önkormányzat közösségi kertet nyitott. (Hogy mennyire politizálható át Magyarországon egy ártatlan közösségi kert története is, itt írtunk.) Ahogy a telek felosztása is ellentmondásos (az egyik felén parkoló, a másik részen kert), úgy a kertészélet sem csak játék és mese. Tapasztalataink alapján kialakított érveken keresztül mutatjuk be a közösségi kertészkedés teljes élményanyagát, de azokat rögtön cinikus kommentekkel is elláttuk, hogy hitelesek maradjunk.

Íme!

  • A kertészkedés kreatívvá tesz. Ha nem akarod különböző rovarirtókkal elmérgezni a kertedet a poloskák miatt, akkor előbb-utóbb el fogsz jutni olyan természetes megoldásokig, mint a beáztatott dohánylevél levével való áttörölgetés, ugyanez beáztatott chilipaprika levével, vagy ha eléggé kétségbe vagy esve, akkor kézzel is le fogod szedegetni a paradicsomodról a bogarakat.

Hiába figyelsz arra, hogy a te parcelládban ne legyen gyom vagy poloska: ha a melletted kertészkedőket nem érdekli a probléma, akkor minden kártékony tényező átugrik majd hozzád is, idézőjelbe téve a munkádat.

  • A közösségi kertészkedés olyan, mint a gyereknevelés: nagy valószínűséggel találkozol olyanokkal, akik jobban értenek hozzá, és jó tippeket kaphatsz tőlük. 

A közösségi kertészkedés tényleg olyan, mint a gyereknevelés: természetesen nem akarnak beleszólni, mégis megtudod, hogy mit csinálsz rosszul.

Közösségi
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

 

  • Nagyon jól meg lehet tanulni a kertészkedés alapjait.

Nagyon jól meg lehet tanulni az ok-okozati összefüggéseket: ha nem gondozod, akkor kipusztul. A szomszéd kertje tényleg sokkal zöldebb.

  • Olyan közösségbe lehet beilleszkedni, ahol azonos érdeklődés mellett tudsz kapcsolatokat építeni.

Sokszor olyan emberekkel kell együttműködnöd, akikkel semmi más közös nincs bennetek, mint hogy egy adott ponton az életetekben azt gondoltátok, hogy menő lenne kertészkedéssel foglalkozni egy városban (és erről sokat mesélni másoknak, és posztolni minden csatornára).

  • Olcsón juthatsz bio zöldséghez és gyümölcshöz.

Ha összeadod az első kiló, saját termesztésű paradicsom vagy eper összes felmerült költségét, többre jön ki, mintha a legközelebbi boltban megvetted volna. 

közösségi
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

 

A negatív vagy pesszimista hangulatú kommentjeink ellenére szerintünk abszolút jó ötlet belevágni, legrosszabb esetben hamar rájön az ember, hogy mégsem érdekli ez az egész, és nem fogja többé nyomasztani önmagát. Akik pedig a Böszikertben nemrég indították kertész karrierjüket, azok mellé az időjárás is odaállt, hiszen az elmúlt napok esőzései miatt egyáltalán nem kellett kijárniuk locsolni.