KÖZÉLET

A tervezettnél sokkal hamarabb, augusztus 4-én átadják a teljes Lánchidat


Történelmi pillanat – sikeresen befejeződtek a Lánchíd felújításának lezárásához szükséges hivatalos eljárások, ezért augusztus 4-én, pénteken – mintegy másfél hónappal a tervezett időpont előtt – megnyílnak a híd két oldalán végigfutó járdák, és a hídfők aluljárói is. Azaz sikeresen befejeződött ez a gigászi munka, a Lánchíd szerkezeti és műemléki rekonstrukciója.

Eredményesen zárult a Lánchíd műszaki átadás-átvételi eljárása, ezzel befejeződik a dunai átkelő felújítása

– közölte hétfőn a BKK. A kivitelező A-Híd Zrt. munkatársai a napokban befejezik az utolsó simításokat, a kisebb javításokat, a konténerváros bontását, majd a terület helyreállítását követően elbontják a palánkkerítést is. Kiemelték: a végleges forgalomba helyezési eljárás is eredményes volt, ezért

a felújítás és a korszerűsítés az eredetileg tervezett időpont előtt befejeződik, a gyalogosok már augusztus 4-én, péntek déltől átkelhetnek a felújított Lánchíd járdáin, és birtokba vehetik a hídfők – korábbinál biztonságosabb – aluljáróit is.

2022.11.12.
Kép: Berecz Valter/Képszerkesztőség

 

Autóval már nem megyünk át a Lánchídon

Mint a BKK emlékeztetett, a járdákat 2021. március 17-én zárta le a kivitelező, mert így tudta zavartalanul elvégezni a felújításhoz szükséges előkészítő munkákat, vizsgálatokat és felméréseket. A hidat és környezetét csak 2021. június 16-án zárták le teljesen. A híd megújult útpályáján tavaly december 16. óta közlekedhetnek a közösségi közlekedés autóbuszaival, taxival, motorral, kerékpárral, rollerrel, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművekkel utazók.

Lánchíd
Kép: Barta Bálint/kepszerk.hu

 

A kivitelező gyors ütemben haladt a munkákkal, aminek köszönhetően a felújított Lánchíd műszaki átadás-átvétele és a végleges forgalomba helyezési eljárása kevesebb mint két évvel a teljes lezárása után – és az eredeti szerződésben vállalt 2023. augusztus 3. előtt másfél hónappal –, már június 15-én elkezdődhetett.

Karácsony Gergely főpolgármester június 20-án jelentette be:

az első Budapesti Lakógyűlésen résztvevő 136 ezer fővárosi közel 80 százaléka szavazott arra, hogy a buszok továbbra is sűrűn és dugók nélkül járhassanak a Lánchídon.

Ez akkor lehetséges, ha az útpályán a felújítás befejezése után is a közösségi közlekedés autóbuszaival, taxival, motorral, kerékpárral, rollerrel, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművekkel lehet csak átkelni. A budapestiek döntése értelmében a jelenlegi forgalmi rend a jövőben is fennmarad, a BKK az ehhez szükséges lépéseket megteszi – írta a közlekedési táraság honlapja.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Kiemelték, a jelenlegi forgalmi rend fenntartása lehetőséget ad arra is, hogy élhetőbbé és zöldebbé váljanak a Lánchidat környező terek: megújulhat a Széchenyi István tér, a Clark Ádám tér és a József Attila utca.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt írta Lánchíd felújításának végéről: „Másfél hónappal a határidő előtt, költségkereten belül készült el a Lánchíd felújítása! Augusztus 4-én, pénteken megnyílnak a Lánchíd két oldalán végigfutó járdák a gyalogosok előtt. Ez az átadás egyúttal a híd szerkezeti és műemléki rekonstrukciójának végét is jelenti, ezért történelmi pillanatnak számít Budapest és hazánk életében. Találkozzunk pénteken a nemzet büszkeségénél!”

Pénteken piknik lesz a Lánchídon

A Lánchíd-piknik elnevezésű rendezvény augusztus 4-én, pénteken 18 órakor kezdődik, és egészen éjfélig tart – írja a BKK honlapja. A látogatókat arra kérik, a piknikre vigyenek plédet, hogy otthonosan érezzék magukat, egyébként a híd budai és pesti oldalán elhelyezett sátraknál – a készlet erejéig – ingyen fagyi, perec és limonádé vár mindenkit.

A pesti oldalon lesz gyereksátor, benne egy különleges Lánchíd LEGO-építménnyel. A kicsiket színezővel, rejtvényekkel és meglepetéssel várják, a felnőtteknek csoportos, vezetett sétákon mutatják be a felújítás érdekességeit, sőt a hídmester irodájába is be lehet kukkantani. Ráadásul ezen az estén nemcsak a híd négy megszépült kőoroszlánjával, de két fényoroszlánnal is lehet találkozni, miközben a hangulatot utcazene színezi majd, amelynek koncertjeihez fellépők jelentkezését várják.

A piknik helyszíneiről készült egy térkép is, amelyen már megtalálhatók a várható programok is:

-
1 – utcazene; 2 – limonádé- és perecosztó pont (a készlet erejéig); 3 – fagylaltosztó pont (a készlet erejéig); 4 – gyereksátor; 5 – fényoroszlánok; 6 – LEGO-Lánchíd / Forrás: BKK

 

A Dalos Pontra utcazenészek jelentkezését várja a BKK, ezzel a felhívással:

„Zenéltél már különleges helyen? Mit szólnál, ha te vagy a zenekarod lenne az első zenei fellépő a felújított Lánchídon?”

A jelentkezés határideje sajnos elég rövid, augusztus 2-án (szerdán) 10 óráig lehet regisztrálni a BKK honlapján található felületen.

A Lánchíddal kapcsolatos hírek, információk és aktualitások a www.lanchid.hu oldalon folyamatosan nyomon követhetők, a felújítás eddigi jelentősebb eseményeit ezen a linken, idővonal formájában érhetik el.

(Kiemelt kép: Képszerkesztőség)