STÍLUS

Budapest TOP 10 fából készült játszótere – mesehősök, varázslények és tengernyi szórakozás


Számtalan csodálatos játszótér van Budapesten, amik messze többet nyújtanak a lehetőségnél, hogy gyerekek jól szórakozzanak rajtuk. Ezek a helyek ugyanis amellett, hogy praktikusak, nagyon szépek is.

Összegyűjtöttünk tehát tíz igényes játszóteret, tíz különböző kerületből, ahova csupán bámészkodni is érdemes elmenni. Persze nem baj, ha vannak velünk gyerekek is, úgy nem fognak ránk rendőrt hívni. Most főleg a gyönyörű fajátékokra fókuszáltunk, érdemes a listát ilyen szűrőn keresztül nézni.

Szent István Mesetér (1221 Szent István tér 12.)

Szent István korába kalauzol ez a csupaszín, gegekkel teli helyszín. Kő Boldizsár neve jól ismert a játszótereket látogatók előtt, az ő ötlete nyomán itt a gyerekek játszva tanulhatnak az ezer évvel ezelőtti Magyarországról. A Szent Koronával koronázott forgóhinta, a mókuskerekekkel életre kelthető Imre herceg, a csacsis libikóka csak pár példa a tucatnyi csodás játék közül. A részletek a végletekig kidolgozottak, szemet gyönyörködtetőek, a szülők sem fognak itt unatkozni.

Játszótér
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Cerka-firka játszótér (1118 Verejték utca)

Nem túl meglepő – a név ismeretében –  hogy a játszótér egyik fő ismertetőjele, hogy hatalmas, óriásoknak szánt ceruzákkal van tele, ezekből alakították ki a legtöbb mászókát és akadálypályát. Ha a ceruzák elkopnának, van itt méretben passzoló hegyező is, csak gyerek legyen a talpán, aki arra használja, amire való. A játszótér élményéhez sokat hozzátesz, hogy nagyon szép környezetben, a Gellért-hegy egyik ligetes részén található, ahol garantáltan mindig jó levegő is van.

Bóbita Irodalmi játszótér (1133 Bessenyei utca 6.)

Kő Boldizsár mellett egy másik nagy csodagyár ontja még magából színes kis játékait, ez az Ilona-malom Műhely. A Bóbitát Weöres Sándor 100. születésnapjára készítették, és nem meglepő, hogy ők is szárnyat igéztek a malacra. Lett béka, sáska, csiga és táncoló Bóbita. Budapesten talán ezen a helyen, a Radnóti Miklós Művelődési Központ kertjében legkönnyebb megtanulni ezt a verset.

Játszótér
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Zöld Péter játszótér (1024 Millenáris)

Budapest egyik legrégebbi tematikus játszótere ez, miután a Millenárison van, ezért az egyik legjobban megközelíthető is. A teljesség élményéhez nem feltétlenül kell ismerni az eredeti Zöld Péter mesét, de ha szeretnénk a gyerekünket is bevonni a jééé-élményeinkbe, akkor nem baj, ha sokat mesélünk neki otthon. Így két csúszás között felismeri majd a Két bors ökröcskét, a gonosz mostohát és a mindent elnyelő óriáshalat is.

Reformkori játszótér (1126 Hollósy Simon utca)

Ha “kinőtte” a gyerek a Pom Pom, a Zöld Péter és más mesés tematikájú játszótereket, de még bőven abban a korban van, hogy szeret mászókázni, akkor érdemes neki valami újat mutatni. Ha csak mi vagyunk infotainment-függő szülők, akkor is egyértelműen jó ötlet lehet a Kisfaludy gőzhajó, a Lánchíd és a versenylovak között szabadon engedni őket, hátha megkérdezik, hogy mit keresnek ezek a tárgyak egy játszótéren. A pontos válaszadásban egyébként segítségünkre vannak a játszótér szélén elhelyezett hatalmas tablók.

Játszótér
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Pom Pom játszótér (1016 Dezső utca 11.)

Gombóc Artúrban minden magyar gyerek magára ismer egy kicsit, hiszen tökéletes hivatkozási alap a túlzott csokoládéfogyasztásra. Csukás István, Dargay Attila és Sajdik Ferenc tökéletes munkája generációk életét határozta meg, de a könyv és a mese mellett egy játszótéren leülni a padra Picúr mellé azért egészen más élmény. Ha az ember gyerek, akkor annak is nagyon fog örülni, ha élőben láthatja Madárvédő Golyókapkodót, Festéktüsszentő Hapci Benőt, pláne ha már sikerült a nevüket is kimondani.

Pünkösdfürdő Park (1039 Kossuth Lajos üdülőpart)

Másfél kilométer hosszan húzódik Békásmegyer határában, a Pünkösdfürdői strand mellett a Pünkösdfürdő Park, ami az egyik legnagyobb és legújabb ilyen jellegű komplexum Budapesten. A tanösvénytől kezdve, a petanque-pályán át a kutyafuttatóig megtalálunk minden szabadidős szolgáltatást, de persze a gyerekeknek a hatalmas, megmászható építmény lett a legvonzóbb kihívás. Ha itt nem fáradnak el, akkor sehol.

Játszótér
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Muzi (1088 Pollack Mihály tér 2.)

A tematikus játszóterek egyik legcizelláltabb képviselője a Nemzeti Múzeum mögött található Muzi. Van működő verkli, kis faház, ahol boltososat lehet játszani, de lóvasút és gőzfűrészüzem is helyett kapott a Pál Utcai Fiúk és a Muzi című regények inspirálta játszótéren. Minden kis rejtett zugban találni valami utalást a két mű szereplőire, eseményeire, mint ahogy a helyszínválasztás sem a véletlen műve - a Nemzeti Múzeum kertje kulcshelyszíne mindkét regénynek. A Muzi az ASAPA Alkotócsoport munkáját dicséri.

Kalózhajós játszótér (1213 Hollandi út 141.)

A játszóteret egy fából készült, kétárbocos kalózhajó teste uralja - nem meglepően. A hajónak kapitánya már van, de matrózként kívülről és belülről is megmászható. Szembe lehet szállni egy óriáspolippal, de magát a hajót is meg lehet támadni, hiszen az ágyukkal van körülvéve. A szépen faragott, gólyás libikóka mellett kerekesszékkel is használható hinta is van, ami Budapesten ritkaságszámba megy.

Játszótér
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Benczúr kerti játszótér (1068 Benczúr köz 9.)

A Városligettől és a Városligeti fasortól egyforma távolságra található ez a mini meglepetés, ahol a legkisebbek is át tudnak lőni egy focipályát, sünik segítenek beleszeretni a falmászásba, színes állatkákkal díszített várat lehet megtámadni vagy megvédeni. Fő attrakcióból sem egy van: a dombtetőre invitáló seregnyi nyuszi, a szivárvány minden színében pompázó mesevároska és a tulipános kerítés tövében megbújó kis kunyhók és lakóik ellenállhatatlan vonzerőt jelentenek mindenkinek 1 éves kor felett.

(Kiemelt kép: Kalózhajós játszótér (1213 Hollandi út 141.) Fotó: Merész Márton/Énbudapestem)