STÍLUS

Így nézhet ki a Podmaniczky Park! – Végre új, megvalósítható tanulmánytervek születtek


Bár a kormányzat lefújta a Nyugati pályaudvar környezetét érintő gigászi terveit a 25 hektáros, másfél kilométer hosszú, 5000 új fával, számtalan sportolási és kulturális lehetőséget kínáló parkkal kapcsolatban, Terézváros nem adja fel, és apránként építenék fel a Podmaniczky Parkot.

2007-től kezdve különböző – a területet újraálmodó – tervekkel találkozhattunk, a kormányzati negyedtől kezdve, a Grund és Liget elnevezésű parkokon át az egész környéket rendbe pakoló nemzetközi pályázatig. Terézváros most taktikát változtat, nem akarnak nagyot álmodni, ám a területet tovább parlagon se szeretnék látni. Egy 3,2 hektáros, az Eiffel tér, a Podmaniczky utca, a Ferdinánd híd és a pályaudvar által határolt területtel kezdenének – az önkormányzat egyelőre 10-15-20 évre tervez. Ez egy hagymaszerűen felépülő projekt is lehetne, amivel – jó realitásérzékkel – a több lépcsős megvalósulásra céloz az anyag. (A szóban forgó terület az államé, az egyeztetések következő lépése ez a tanulmány.)

A vízió az, hogy főleg a helyi lakosok (és kisebb mértékben az átutazók) kapjanak egy pihenőparkot, ami csendes, zöld, tele van szabadtéri sportolási és szórakozási lehetőséggel, és jól (több irányból, tömegközlekedéssel vagy biciklivel is) megközelíthető. A tervek nem akarják megszüntetni a vasúthoz kapcsolódó múltat sem, sőt, használni akarják azt, hiszen a vasút látványa, zajai, még a szaga is közel 200 éve része a kerületnek. Ezért ilyen tematikájú játszóteret, és még vonatfigyelő tornyot is terveznek a parkba.

Terézváros zöld területe az új parkkal rögtön megduplázódna, de a város is elbírna még egy új parkot, pláne, ha az egy belvárosi, de használaton kívüli rozsdaövezet területén kínálna biztonságos, tiszta és kellemes kikapcsolódási lehetőséget.