STÍLUS

Vadászó Artemisz az ablakban és a Luxus áruház – a Vörösmarty tér 3. története


A Vörösmarty tér egyik oldalát uraló hatalmas bér- és üzletház 1911-ben, Giergl Kálmán és Korb Flóris tervei alapján készült el. Nem csak belülről gyönyörű a Róth Miksa műhelyéből kikerült üvegablakokkal, de itt működött a 60-as évektől a szocialista erkölcsöket finoman megbotránkoztató Luxus áruház is.

A hatalmas, kevert funkciójú épület megrendelője Kasselik Jenő volt. Az építőmester apjától és nagyapjától (a Citadella, régi Városháza és a Terézvárosi templom mesterei) hatalmas vagyont öröklő fiú 13 millió koronás alapítványt hozott létre, ami bérházakat épített, hogy azok „asylum legyen oly, a műveltebb osztályhoz tartozó egyének számára, akik saját hibájukon kívül jutottak ínséges viszonyokra”  – írja N. Kósa Judit a a Népszabadság 2001-es cikkében.

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

A Belváros elegáns részén álló bérpalota luxus anyagokból készült, a falakat kívül-belül minőségi burkolati anyagok fedik. A homlokzat felső részén stilizált, geometrikus atlaszok tartják a  rézburkolatú tetőt, ami mára zöldes patinát kapott, és a térre nyíló főbejárat mögött díszes, L-alakú kapualjat találunk, ami a színes ablaküvegekkel díszített lépcsőházba vezet. A három, mitológiai alakokat (köztük Artemiszt) ábrázoló ablakok közül az Orpheus üveg másodpéldánya az Iparművészeti Múzeum Kerámia- és üveggyűjteményében található. Az emberalakok mellett aprólékos madárfigurák és virágok is díszítik az ablakokat. 

Az utcaszinten kiépített elegáns üzlethelyiségekben a kezdeti időkben a szőnyeg és textilkereskedéssel foglalkozó Haas Fülöp és fiai Rt. üzemelt, de Renault autószalon is költözött ide. A második világháború utáni államosítások ezt az épületet sem kerülték el, az üzletekbe mindenféle néven működő, a szocialista ipar konfekció-remekeit kínáló áruház költözött. A híres Luxus Áruház – ami a korabeli kedélyeket is felborzolta – 1963-ban nyitott meg. 

Annak idején - 1963-ban - az áruház megnyitása nagy vitákat váltott ki. Kell-e egyáltalán? Lesz-e vásárlóközönsége? Milyen árucikkeket tart majd? Miből vásárol exkluzív, külföldi holmikat? - kérdezték.

Az áruház 1200 négyzetméteres eladóterében, 13 osztályon eleinte túlnyomórészt importanyagból készült női ruhákat, kabátokat, kosztümöket, blúzokat, nadrágokat, szoknyákat, bőrkonfekciót, nemesszőrme bundákat, francia, angol, olasz, svájci és osztrák méterárut, kötött holmit, fehérneműt, férfi divatcikkeket, cipőket, táskákat, francia parfümöket árultak a legjobb minőségű hazai portékák mellett. 

Természetesen áraink is ennek megfelelően alakultak. Mi tagadás, nem az akkori átlagkeresethez igazodtak.

- emlékezett vissza Ceglédi Józsefné, a Luxus Áruház egykori igazgatója a kezdeti időkre a Képes7 magazin oldalain 1988-ban. 

-
Kép: FŐFOTÓ/Fortepan

Az áruház legendás, néha utcai divatbemutatókat is tartott, az itt vásárolt áruk egy falatnyi nyugat voltak, a ruhákat minőségibb anyagok és menőbb szabásvonalak jellemezték, cserébe az áruk is olyan volt, hogy még a 80-as években is hosszas spórolás kellett, és sokan meg sem engedhették maguknak. Az üzletház helyén ma étterem és fast fashion bolt működik. 

-
Kép: FŐFOTÓ/Fortepan
-
Kép: FŐFOTÓ/Fortepan