KÖZÉLET

Kedden reggel tüntetés lesz a Kossuth téren a státusztörvény elfogadása ellen


Ha elfogadják a törvényjavaslatot, akkor megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya.

Legyünk mi a változás! címmel szervez tiltakozást kedd reggelre a Kossuth Lajos térre az Egységes Diákfront és az aHang, ugyanis aznap szavaz az országgyűlés a státusztörvényről. A demonstrációt egész napra tervezik, élőben közvetítve, hogy hogyan dönt a Parlament – szúrta ki a Telex.

A lap emlékeztet: a tanév végével és a státusztörvény miatt több tanár mondott fel az elmúlt hetekben. Az év végén távozó tanárok létszáma valószínűleg nőni fog, ha a kormány valóban elfogadja a tanárok új jogállásáról szóló státusztörvényt. Ugyanis csaknem ötezer pedagógus jelezte, ha ez megtörténik, elhagyják a pályát. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter erre úgy reagált: ez az aktív pedagógusoknak csak a három százaléka. A kormány tehát nem készül arra, hogy tömegesen mondanának fel a pedagógusok.

Ha a Fidesz-kormány megszavazza a státusztörvényt, akkor megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya, ami helyett köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt akarnak bevezetni.

Az ellenzéki pártok több mint negyven módosító javaslatot nyújtottak be a törvényjavaslathoz, de ezeket egytől egyig leszavazta a kormánypárt.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)