STÍLUS

Örökre megváltozik Budapest látképe – már messziről látszik a Citadella megbontása


A Gellért-hegy csúcsa, és vele a Citadella a budapesti világörökségi helyszín egyik legproblematikusabb pontja. A mostani felújítás során nem csak új funkciót kap az épület, de drasztikusan átalakítják az erőd külsejét is – ezt szúrtuk ki egy sétánk alkalmával.

A témáról egy több száz oldalas dolgozatot is lehetne írni (na jó, diplomamunkaként meg is tettem), annyi elképesztő történet és emlékezeti narratíva feszül itt egymásnak, hogy történészként aranybánya a téma, mindenhogy máshogy egy rémálom ehhez hozzányúlni. 

A Citadella épülete 1951-től  szerepel a Műemlékjegyzékben, 1987 óta a pedig a Szabadság-szoborral együtt világörökségi helyszín, ennek ellenére a története elég dicstelen, néhány szolidan sikeresnek titulálható évtizeden kívül inkább csak kallódott.

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

 

Sűrű itt a történelem, akkor is, ha csak a kvázi közelmúlt nézzük: a gellérthegyi csillagvizsgáló romjain – ami az 1848-49 es szabadságharcban elpusztult – épült fel a győztes Habsburg hatalom jelképe, egy marcona erőd a kopasz hegycsúcson, ami fenyegette és uralta a várost. Nem csoda, hogy az 1867-es kiegyezéskor a követelések között volt az épület demilitarizálása és lerombolása. Széchenyitől Medgyaszay Istvánon át egészen Makovecz Imrééig álmodtak ide nagy nemzeti pantheont, kiállítóteret, világítótornyot – nem telt el évtized újabb és újabb vad tervek nélkül. 

Páran talán még emlékeznek az évtizedek óta húzódó sikló ügyére, vagy a kétezres évek elejének (2002-2009) bortánysorozatára, amikor is a Citadella akkori üzemeltetője és az örökségvédelem éveken keresztül pereskedett a helyszínt érintő átépítések miatt. Illetve a világörökségi védelem kapcsán felmerülő legfrissebb kérdésekre a 2016-os Gellérthegy-ötletpályázat kapcsán. 

-
Kép: Várkapitányság/Nemzeti Hauszmann Program

Azóta eltelt újabb hét év, és úgy tűnik pont kerül egy több mint 150 éves tervezgetés végére – a műemléki épület Citadella falait drasztikusan megbontják, örökre átalakítva a világörökségi helyszín képét. A Nemzeti Hauszmann Program keretében, a Várkapitányság vezette átalakítás során, az erődfalat több helyen is elbontják – átvágják - ezzel új belépési pontokat nyitva. A leglátványosabb változás a Szabadság-szobor mögötti falrész eltűntetése, és itt egy lépcsőt alakítanak ki: az utcán sétálva mi is ezt szúrtuk ki a héten.