STÍLUS

Ilyen Blahát még soha senki nem látott, mert nem is láthatott


Blaha Lujza tér – sosem volt még ennyire egyben. Ez ugyan erős állításnak tűnik, viszont annál könnyebb bizonyítani – képpárokkal is alá tudjuk támasztani, hogy milyen szerencsés korban élünk.

Van, aki nosztalgiával gondol a betonból öntött Blahára, a parkolóval és az óriási pléhládával, de ha megnézzük az alábbi fotókat, aligha gondolhatjuk komolyan, hogy régen tényleg minden jobb volt. Kompromisszumot köthetünk annyiban, hogy a közterekkel szemben támasztott igényeink pár évtizedenként változnak, és nem mindig tartottuk fontosnak, hogy a tér a közösség minden tagja számára megközelíthető legyen, fák árnyékában tudjunk hűsölni, vagy hogy épületeink esztétikai szempontból is értékelhetőek legyenek. 2023-ban azonban annyit beszélünk a városi életről, Budapestről, hogy - pláne az internet elterjedésével - nagyon sok figyelem irányul a részletekre, mindenki igényeit pedig gyakorlatilag lehetetlen kielégíteni. Ez utóbbival azért próbálkozni lehet.

A Corvin hol az éke, hol a mélypontja volt a Blahának

A térnek - bár az egyik legfőbb budapesti csomópontnak számít - valami hiányossága mindig is volt, ezeket vettük most sorra. 

Corvin
1961 Kép: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára
Corvin
2023 Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Közel 100 éve adták át a rendkívül díszes, palotaszerű neoklasszicista épületet – amelyben az ország első „plázája” működött, és rettentően népszerű volt. Átadásakor ugyan már itt állt a Népszínház / Nemzeti Színház épülete, de a térnek más szépsége nem nagyon akadt: villamossínek szabdalták és macskakővel volt borítva az egész. Nem voltak sem fák, sem padok, semmi, ami a siető embereket maradásra bírta volna.

Ahol a körbeaszfaltozott fák küzdöttek az életükért 

1951-re a helyzet annyit változott, hogy lett egy gyönyörű fa az áruház előtt (kiemelt képünkön), ami valószínűleg ‘56-ban el is pusztult. Utána foltokban jelenik meg újabb növényzet, és még padokat is helyeztek ki, de miután 1967-ben felkerült az alumínium borítás az áruház főhomlokzatára, a tér pedig egyszerű parkolóvá vált, így továbbra sem lett vonzó találkahely a Blaha. Ki akart volna az épp elindulni próbáló Wartburg vagy Moszkvics hangja és szaga mellett hosszasan beszélgetni a padon mondjuk a holdraszállásról? 

Blaha
1971 Kép: Fortepan/FŐFOTÓ
Blaha,
2023 Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Arról, hogy a Blaha Lujza tér a funkcionalitás, használhatóság, zöldítés jegyében hogyan újult meg tavaly decemberben, itt írtunk. Látványra azonban még nem volt tökéletes, a felállványozott Corvin Áruház sokat nem tett hozzá a tér esztétikájához.

Blaha
Balaha Lujza tér felújításának átadása után. Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem
Blaha
2023-ban. Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Az az együttállás, amikor a Blaha Lujza tér egy valódi zöld, fás teret jelöl, ami közlekedési csomópontként és találkozási helyként is működik, és aminek hátteréül a Corvin Áruház gyönyörű homlokzata szolgál, még nem volt látható Budapesten. Mostanáig.

(Kiemelt kép: Énbudapestem/Fortepan)