STÍLUS

Hűsítő vizek partján – hol ücsöröghetünk árnyas tavaknál Budapesten?


Ha vízparti hűsölést keresünk, elsőnek a Duna ugrik be mindenkinek, hiszen a városon végigkígyózva nagyon sok pihenési lehetőséget nyújtanak a partjai, de szerencsére vannak hangulatos tavaink is – egykori feltöltött bányák, víztározók, lecsapolt mocsarak helyén – ahol enyhülést találhatunk, nézzünk is szét, merre.

A pesti oldal tavai

Városligeti-tó

A város legismertebb és leglátványosabb tava, az egyik fele (Alsó-tó) télen műjégpálya, nyáron csónakázótó.

Ennek a Vajdahunyad vár mögötti részén, a Winston Churchill sétánynál kis stégeket is találunk kényelmes napozóágyakkal arra az esetre, ha napra menni majd újra csábító lehetőség lesz.

-
Kép: Bódis Krisztián

A Felső-tó, a másik oldala a vízjátékkal és kíváncsi kacsákkal inkább a parton pihenős árnyas oldal, padsorokkal, és füves lejtőkkel. A két vízfelületet lépcsőzetes kaszkádok kötik össze, amelyeken – akinek jó az egyensúlyérzéke – át is lehet sétálni.

A tó vizét amúgy a közeli Széchenyi fürdő elfolyó medencevize adja,

de a kibetonozott aljra a folytonos táplálás mellett is szükség van, mert forró nyarakon így is kiszáradna, ahogy az történt már az 1860-as években is.

-
Kép: Bódis Krisztián

A tó átalakítására és az egykori szigetek visszaállításával a Vajdahunyad várának körbecsónakázhatóvá tételére a Liget projekt keretében a Garten Stúdió készített terveket.

Orczy-park

Pest egykori legnagyobb és legszebb angolkertje volt,

a tó már az 1884-es térképen is jól látszik. A mára 26 hektáros, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusához tartozó területet 2018-ban adták át újra, a felújítások és építkezések után a nagyközönségnek.

-
Kép: Bartha Dorka

A sportpályák és játszótér mellett az egyik fő attrakció továbbra is a tó, amelynek a partján még a csónakok is ott ringanak – bár evezni rajta még soha senkit nem láttunk. Mindenesetre a hely mikroklímájának jót tesz a vízfelület, és a tó környékének jelentős része megmaradt árnyékos, fás, zöld területnek, ahol egy padon ücsörögve lehet hűsölni.

Naplás-tó

A 16. kerületi víztározó tó partja, főleg, hogy már abszolút a városhatárhoz közeli zöldövezetben található, szintén kellemesebb klímával rendelkezik, még ilyen kánikulában is. A tó valójában egy, a 70-es években létesített árvízvédelmi tározó, melyet a Szilas-patak mesterséges felduzzasztásakor alakítottak ki.

-
Kép: Bartha Dorka

16 hektáros méretével Budapest egyik legnagyobb állóvize.

Ha erre jártok, ne hagyjátok ki a 22 méter magas kilátót sem, vagy egy kellemes sétát A Cinkotai Kis-erdő ösvényein. Aki szerencsés, a tó gazdag élővilágából is láthat teknősöket vagy éppen kecses szürke gémeket.

Kőbányai Mély-tó

A kőbányai állóvíz korábbi neve – Guttman-tó – az egykori, itt működő, Guttman-család téglagyárának emlékét őrizte, ugyanis ezen a területen álltak az agyagfejtőik.

Az 1970-es években, amikor a szomszédos újhegyi lakótelep felépült, a belvíz által elárasztott mélyedések feltöltése és átalakítása is megkezdődött.

-
Kép: mapio.net

A mai tavat társadalmi munkában, közös erővel alakították ki a kőbányaiak,

ami azóta is kedvelt pihenőhely, nádas, árnyas partjával, sétányaival.

A budai oldal vizei

Feneketlen-tó

A hegyes-dombos budai oldalon jóval kevesebb tavat találunk érthető módon, de azért itt is akad egy-két vizes helyszín. A legismertebb a 11. kerületi feneketlen-tó, a Móricz Zsigmond körtér közelében.

A tó a létét a közeli Kosztolányi tér helyén működő téglagyárnak köszönheti, ahol a termeléshez innen bányászták ki az agyagot. Amikor 1889-ben bezáratták a gyárat a gödör is szép lassan megtelt vízzel. Rendezettebb, parkos jellegét akkor nyerte el, amikor a közelében a két világháború között felépült a ciszterciek temploma és gimnáziuma – a víztükör a két toronnyal ma is Újbuda ikonikus jelképe.

-
Kép: Bartha Dorka

Régen kis horgászstégek álltak a part mentén, ma már egyetlen nagyobb stég nyúlik csak a víztükör fölé, ahonnan nézelődni lehet.

Ahogy 2023 májusi Fővárosi Közgyűlésen kiderült viszont, nagy hiányosságot terveznek pótolni a Feneketlen tavi parkba: automata mosdót építenek, ezzel együtt fejlesztik a játszóteret, és a Kosztolányi Dezső tér anno nagyon menő vízjátékát is felújítják, valamint pihenő területet alakítanak ki, és fákat ültetnek.

Millenáris és Széllkapu park

A 2.kerületi, Széll Kálmán tér közelében álló, egykori Ganz-gyári ipartelepből átalakított hatalmas park is büszkélkedhet tavacskával.

-
Kép: Bódis Krisztián

Bár az abszolút mesterségek vízfelületek partja itt nem egy árnyas fasor, de az esti órákban már itt is kellemes az idő, és a park közeli, árnyékosabb padjain jól esik az ejtőzés, kiszabadulva az aszfalt és beton uralta közegből.