STÍLUS

Ezekkel az árakkal nyitott meg a budapesti Madame Tussauds


Mennyi az annyi? És Bécsben? És Londonban? És megéri ez nekünk? Persze nem tudunk választ adni a kérdésekre, de minden információt összeszedtünk ahhoz, hogy mindenki maga tudjon dönteni.

Május 25-től, csütörtöktől a nagyközönség is látogathatja a budapesti viaszmúzeumot, a Madame Tussauds-t, amivel kapcsolatban a beruházó azt mondta, a megnyílásával a magyar főváros egy újabb ranglistára tudott felkapaszkodni a világvárosok között, és amivel kapcsolatban Karácsony Gergely főpolgármester is reményét fejezte ki, hogy tovább emeli a főváros rangját.

Egy Madame Tussauds megnyitásával kapcsolatban állítólag általános policy, hogy

  • nem lehet tudni, pontosan kiknek a figuráit állítják ki,
  • hány látogatóval terveznek évente,
  • és hogy mennyi a jegyár.
    width=4624
    Kép: Énbudapestem

     

A sajtó május 23-án, kedden bejárhatta már a kiállítást, úgyhogy nem titok többé, hogy olyan történelmi alak viaszmását állították ki, mint Szent István király, Mátyás király, Kossuth Lajos és Széchenyi István

Madame
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A közelmúltból és a jelenünkből pedig olyan személyek figuráival lehet találkozni, mint Lugosi Béla, Karády Katalin, Harry Houdini, akiről ebben a cikkünkben hosszabban is írtunk, Neumann János, Papp László, Puskás Ferenc, Palvin Barbara, Hosszú Katinka és Zámbó Jimmy. Hogy Zámbó Árpinak hogyan tetszik a testvére élethű viaszmása, arról ebben a cikkünkben olvashat.

A szemfülesek a jegyárakat is tudhatták, hiszen a május 23-i sajtóbejáráson már a valódi összegek szerepeltek a bejáratnál, azonban teljesen hivatalossá csak most, a megnyitó napján váltak.

Egy standard jegy online megváltva 12 490 forintba, a helyszínen vásárolva 13 990 forintba kerül.

A családi jegy, amivel két felnőtt és egy gyerek mehet be online 29 490 forintba, a helyszínen 32 490 forintba kerül.

Az árak elsőre és másodikra is horrorisztikusnak tűnhetnek,

Bécsben például csak 8730 forint körül van az online megváltott jegy és csak 9700 forint körül a helyszínen vásárolt jegyé.

A budapesti jegyárak a londoni szintet idézik, az ottani Madame Tussauds-ba 15 480 forint az online vásárolt jegy, és 18 060 forintra jön ki jelenlegi fontárfolyam mellett az ajtónál vásárolt jegy ára.

A különböző Madame Tussauds-okban viszont, ahogy elnéztük az árlapokat, egészen eltérő csomagokat állítanak össze.

A londoni esetében mindent megtesznek, hogy összekössék a tulajdonos Merlin Entertainments másik látványosságával, a London Eye-jal, Bécsben pedig különböző ajándékokkal, italokkal, szuvenírekkel dobják meg a látogatókat.

Palvin
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Magyarországon viszont kitalálták az úgynevezett Bandázós csoportos jegyet, amivel

négy fő fejenként 8990 forintért vásárolhat belépőt, ami azért jobban hangzik, mint a 12 ezer fölötti standard jegy.

Ahogy a beszámolónkban írtuk, a kiállítás felé menet akarva-akaratlanul eszünkbe jutott, vajon a magyar kiállítás – hiába a brit jogtulaj szigorú szabályai – nem lesz-e rettentően gagyi? És végül arra jutottunk, hogy ezt a csapdát sikerült elkerülniük.

Azért a magyar panoptikummal kapcsolatban érdemes tudni, hogy egy kicsit mindnyájan költöttünk rá, hiszen a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy programból 3,1 milliárd forinttal támogatta, és hogy a nemzetgazdasági hatástanulmány 6-7 éves megtérüléssel kalkulál.

@enbudapestem Madame Tussauds nyílt Budapesten! Nektek melyik híresség viaszbábúja tetszik a legjobban? #fy #fyp #madametussauds #madametussaudsbudapest #enbudapestem #hollywood #sztárok #trump #clooney #palvin #ladygaga ♬ Dollhouse - Melanie Martinez