KULTÚRA

Hatvan bemutató, ezer dedikálás, beszélgetések, koncertek – ilyen lesz az Ünnepi Könyvhét


170 kiállító várja az érdeklődőket június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón a 94. Ünnepi Könyvhéten.

A rendezvényt június 8-án délután Margócsy István irodalomtörténész, kritikus nyitja meg a Vörösmarty téren. Előtte Gál Katalin, az MKKE elnöke is köszönti a látogatókat, és a Tűzoltózenekar zenés bevonulását is meg lehet nézni. Karácsony Gergely főpolgármester a Budapest 150 – Könyvfőváros program alkalmából mond ünnepi beszédet.

A nyitónap estéjén Vecsei H. Miklós és alkotótársaiPilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján készült – QJÚB / A kocka kibontása című legújabb koncertszínházi előadásukat mutatják be a Vörösmarty téri színpadon.

Ünnepi
Kép: Déry Ágoston / Ünnepi Könyvhét

 

Új jelenség azonban, hogy a 146 pavilonban megjelenő 170 kiállító között egyre több az olyan, amely nem könyvkiadó, de rendszeresen folytat ilyen tevékenységet is – mondta el a rendezvénysorozat május 30-i sajtótájékoztatóján a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke.

Gál Katalin felhívta a figyelmet a könyvhét gazdag programkínálatára: a Vörösmarty téren és a Vigadó téren felállított színpadokon és a könyves pavilonoknál négy nap alatt

  • több mint hatvan könyvbemutató,
  • csaknem ezer dedikálás,
  • beszélgetések,
  • kézműves foglalkozások,
  • koncertek
  • és könnyedebb esti programok várják az érdeklődőket.

A könyvhéten vagy annak környékén mutatják be többek között

  • Krusovszky Dénes: Levelek nélkül című könyvét, az oknyomozó újságíró
  • Dezső András: Nagyfőnök című, Portik Tamás és körének felemelkedését és bukását feldolgozó szövegét,
  • Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg című könyvét,
  • Závada Péter: A muréna mozgása című könyvét,
  • Kali Ágnes: Megvakult angyalok című könyvét.

Idén ünnepeljük Petőfi Sándor és Madách Imre születésének bicentenáriumát, ehhez is kapcsolódik a programsorozat, de Budapest egyesítésének 150. évfordulójáról is megemlékeznek. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgatója a sajtóeseményen elmondta, a Könyvfőváros önálló pavilonnal és saját programokkal lesz jelen a Könyvhéten, az érdeklődők pedig kedvezményesen iratkozhatnak be a FSZEK-ba.

Gáspár Máté, a Könyvfőváros 2023 projekt vezetője a készülő Budapest Nagyregényről szólva elmondta,

a 23 kerületből álló főváros történeteit szeretnék összefűzni 23 kortárs magyar író közreműködésével.

A jubileumi kötet a főváros születésnapján, a november 17-i Budapest Napon jelenik meg, de a szerzők már az Ünnepi Könyvhéten rendezett beszélgetéseken beszámolnak munkájukról.

A megszokott módon elérhető lesz a Könyvhetet kísérő kiadvány, a Könyvheti Prospektus, melynek nyomtatott verziójából a helyszínen, online formában pedig az Ünnepi Könyvhét weboldalán tájékozódhatnak az olvasók az újdonságokról.

(Kiemelt kép: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség)