KULTÚRA

23 szerző 23 történetével jelenik meg a Budapest Nagyregény


Budapest fővárosa nagyszabású irodalmi alkotást hoz létre Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. 23 kortárs magyar író és a fővárosi kerületek közös alkotófolyamata vette kezdetét tavaly novemberben, amelynek eredményeként 2023 novemberében megjelenik a 23 fejezetből álló Budapest Nagyregény. Karácsony Gergely főpolgármester szavaival: „A benne élőktől válik Budapest azzá, ami.”

A projekt Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Könyvfőváros program keretében, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral együttműködésben, a Kreatív Európa Alap támogatásával valósul meg. A kötet kiadója a Budapest Brand.

Több százan vettek részt a Budapest Nagyregény tavaly év végén meghirdetett civil történetgyűjtő kampányában. A fővárosiak lakóhelyükhöz köthető személyes, családi történetekkel, helyi legendáriummal gazdagították az anyaggyűjtés munkáját.

A kerületi fejezetek megírására felkért 23 kortárs író a februári workshopon elkezdte a Budapest Nagyregény előkészítését. Megismerkedtek egymással, és kidolgozták az alkotói folyamat játékszabályait. Tasnádi István dramaturgi iránymutatása mellett dolgoznak a történeteiken.

Elkészítették a választott budapesti kerületekről szóló történeteik szinopszisát.

A közösségi alkotás szerkezetéről, az alkotási folyamat következő lépéseiről egyeztetnek április 12-én egy újabb workshopon. Megvizsgálják, a szövegek kapcsolódási lehetőségei és motívumkincse alapján hogyan illeszthető össze a 23 szöveg.

A szerzők és a kerületek:

  1. kerület: Cserna-Szabó András
  2. kerület: Krusovszky Dénes
  3. kerület: Vámos Miklós
  4. kerület: Tompa Andrea
  5. kerület: Bartók Imre
  6. kerület: Fehér Renátó
  7. kerület: Kemény Zsófi
  8. kerület: Szvoren Edina
  9. kerület: Simon Márton
  10. kerület: Mán-Várhegyi Réka
  11. kerület: Nagy Gabriella
  12. kerület: Háy János
  13. kerület: Németh Gábor
  14. kerület: Tóth Krisztina
  15. kerület: Karafiáth Orsolya
  16. kerület: Kiss Noémi
  17. kerület: Grecsó Krisztián
  18. kerület: Dunajcsik Mátyás
  19. kerület: Závada Péter
  20. kerület: Szabó T. Anna
  21. kerület: Szécsi Noémi
  22. kerület: Kemény István
  23. kerület: Dragomán György

A könyv alkotóival és kiadójával találkozhatunk a 2023-as tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon és az Ünnepi Könyvhéten. A kötet megjelenését a Szabó Ervin könyvtárak kerületi történetmesélő rendezvényei kísérik 2023 őszén, 2024-ben pedig társművészeti feldolgozások formájában elevenednek meg a könyv fejezetei és a kutatómunka során beérkezett legjobb sztorik.