KÖZÉLET

„A barátságunk nem egyetértésen alapult...” – így búcsúztak Vágó Istvántól


Nyilvánosan búcsúztak Vágó Istvántól csütörtök délután a DK kezdeményezésére a budapesti Szent István parkban. Az egykori tévés április 29-én, 74 éves korában halt meg. Videó.

Gálvölgyi János, Vitray Tamás és Kuncze Gábor mellett számos pályatársa és barátja videóüzenetben búcsúzott csütörtök délután a Szent István parkban Vágó Istvántól, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, valamint Verebes István Jászai Mari díjas színész, rendező és műsorvezető pedig élő beszédet is mondott.

„Mielőtt felvillantanék pár képet erről a sokarcú mosolyemberről, felteszem előszőr, aztán majd később másodszor és harmadszor is azt a kérdést, hogy milyen is volt Vágó István? Milyennek ismertük mi meg?”

– mondta a DK elnöke, majd válaszolt is a kérdésre: szerinte nehéz megmondani, ki is volt Vágó István, mert bár a legtöbben televíziós személyiségként ismerték, azon felül zenész, nyelvzseni, szkeptikus és utolsó éveiben politikus is volt. Gyurcsány Ferenc felelevenítette, hogy Vágó István apja iránymutatásainak eleget téve gyógyszer-vegyészmérnöknek tanult, aztán a Magyar Televízió Riporter kerestetik című versenyén indult el televíziós karrierje. Több vetélkedőjátékot is vezetett az állami tévében, később kereskedelmi csatornáknál tette ugyanezt.

2006-ban a Szkeptikus Társaság tagjává lett, 2014-ben önkormányzati képviselőjelöltként indult, 2015-ben pedig belépett a DK-ba és a párt média-munkacsoportjának vezetője lett. 2016-ban a XII. kerületi önkormányzat DK-s képviselője lett, 2019-ben egyéni képviselőnek választották.

2023.05.18.
Kép: Berecz Valter/Képszerkesztőség

 

„A barátságunk nem egyetértésen alapult. Nagyon sok mindenben nem értettünk egyet”

– fogalmazott Verebes István. „Az életmódunk, a nyilvánosságban való részvételünk metódusai és választásai nagyon különböztek. Egy valamiben azonban nagyon egyetértettünk. Abban, hogy az ember – főleg, ha a nyilvánosság előtt szerepel – morális tartásának, de legalábbis az arrafelé vezető szándékának fedhetetlennek kell lennie.” Arról is beszélt: három alappillére volt a barátságuknak, a humor, a jómodor és a tisztesség. Kiemelte, hogy volt még egy nagy különbség kettejük közt: amíg Vágó szerette a bort, addig Verebes az alkohol illatától is rosszul van, ennek ellenére beszéde végén egy pohár bor megivásával adózott barátja emlékének.

A nyilvános búcsúztatóra több százan érkeztek, a tömegben találkoztunk olyanokkal is, akik személyesen is ismerték Vágót.

Engem nagyon megrázott a halála, mert még előtte pár nappal is találkoztam vele. Egy tettre kész, életerős fiatalember volt, felfoghatatlan, hogy elment...

– mesélte egy hölgy, akivel évekig dolgoztak együtt a XII. kerületben.

„Én ’89 óta ismertem, egy külföldi úton voltunk együtt” – emlékezett vissza egy idősebb férfi, aki elmesélte azt is, hogy olyan jóban lettek a kéthetes utazás során, hogy utána is összejártak időnként.

„Az egész fiatalkoromat jelentette” – emelte ki egy búcsúzó nő, akinek a tévé képernyőjén keresztül volt meghatározó a műsorvezető személye, mint mondta, lenyűgözte Vágó hatalmas tudása és az élethez való hozzáállása.

2023.05.18.
Kép: Berecz Valter/Képszerkesztőség

 

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Vágó István magyar televíziós műsorvezető és szerkesztő, a Demokratikus Koalíció politikusa április 29-én váratlanul elhunyt

Felesége a Kiskegyednek árulta el, hogy Vágó halála estéjén otthonában internetezett, Facebookon levelezett ismerőseivel, majd csak annyit mondott, hogy fáj valamije, és hirtelen összeesett.

 

(Kiemelt kép: Berecz Valter/Képszerkesztőség)