KÖZÉLET

Alakul a Budapest magkeverék: strapabíró növényekre lesz hozzá szükség


És azt tudták, hogy 30 ezer helyett 3-10 millió forintba kerül egyetlen fa elültetése a fővárosban? És azt, hogy miért ilyen drága? Zöld kerekasztal-beszélgetés volt Terézvárosban.

Az eseményen Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, Rigó István, Terézváros főkertésze, Temesvári Szilvia, Terézváros alpolgármestere, Lőrinczi István permakultúrás szakember, a Rózsa utcai közösségi kert vezetője vett részt Bognár Károly moderálása mellett, az eseményt pedig Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nyitotta meg.

Temesvári Szilvia alpolgármester kezdte a beszélgetést: bár szerinte a világban rengeteg probléma van – betegségek, éhínség,  szegénység –, de, mint mondta, ma nincs nagyobb kihívás az emberiség előtt, mint a klímakatasztrófa.

2023.05.15.
Kép: Berecz Valter/Képszerkesztőség

 

Ezt követően az alpolgármester egy Barack Obama idézetet elevenített fel: eszerint

mi vagyunk az első olyan generáció, amelyik megtapasztalja a klímaváltozás negatív hatásait, és mi vagyunk az utolsó olyan generáció, amelyik még tehet azért, hogy néhány év múlva úgy adhassuk át a földet a következő generációnak, hogy utódaink még különösebb megszorítások nélkül tudjanak élni.

„Nyugodtan mondhatom, és rögtön bocsánatot is kérek ezért a kijelentésért, de nekem önmagában a politikai pálya nem annyira vonzó. Azt gondolom, hogy az a politikus, aki nem értékek mentén politizál, a valóságban nem politikus. Számomra nagyon fontos, hogy olyan értékeket képviseljek a döntések során, amikkel egyetértek, és amik Terézváros lakóinak az érdekeit szolgálják” – fogalmazott Temesvári.

Az alpolgármester elárulta, hogy 25 éve kerékpározik a fővárosban, és hatalmas könnyebbségként élte meg, hogy a kerékpársávok kialakítása után egyszerűen tud átbringázni a városon, úgy, hogy nem kell kis utcákban kerülőutakat keresnie. Úgy fogalmazott: „Ha a jelenlegi városvezetés emiatt bukik meg, akkor én azt fogom gondolni, hogy legalább tettünk valami hasznosat. Ha 30 év múlva Karácsony Gergelyről a történelem- vagy a közlekedéstörténeti könyvekbe az kerülne be, hogy ő hozta létre a körúti kerékpársávokat, akkor én erre a teljesítményre büszke lennék, és azt mondanám, hogy megérte ezt az 5 évet eltölteni a fővárosban és a VI. kerületben.

Budapest magkeverék

Bardóczi Sándor az eseményen elmondta: a klímaváltozáson túl az az egyik legnagyobb akadálya a belváros zöldítésének, hogy

30 ezer forint helyett – a közművek és a közterületek korábbi ki- és átalakítása miatt – 3-10 millió forintba kerül egy fa elültetése.

A fővárosi főtájépítész kitért a klímaváltozásra is. Mint mondta, már a magyarországi időjárási viszonyok között is kihívás eldönteni, hogy milyen növényeket és virágokat volna érdemes ültetni Budapesten. Példaként a tavalyi aszályt említette, ami olyan szélsőséges kilengés volt, hogy még mindig nem dolgozta fel a magyar talaj a csapadékhiányt. Ez – folytatta a főtájépítész – fenntartási oldalról két súlyos problémát is okoz, az egyik, hogy sokkal többet kell öntözni, a másik, hogy rohamosan szűkül azon növényfajok listája, amelyeket ki tudnak ültetni, és még el is viselik a városi klímát.

„Éppen ezért olyan Budapest magkeverék összeállításával kísérletezünk, ami a jelenlegi flóránál szárazságtűrőbb, a klímaváltozással szemben ellenállóbb, és hosszútávon is kompatibilis lehet a hazai éghajlati viszonyokkal.”

Bardóczi elárulta, hogy már összeállt egy lista: ez azokat a fajokat sorolja fel, amelyek szóba jöhetnek. Szerinte azonban a tökéletes magkeverék összeállításához több feltétel sem adott: nincs kutatásfejlesztési bázis, és nincs olyan ipari háttér, amely képes lenne előállítani a terméket. Kiemelte, ha minden feltétel adott lenne, akkor is 10 évig tartana a kifogástalan Budapest magkeverék előállítása.

(Kiemelt kép illusztráció. Forrás: Unsplash)